Kitajsko-slovenski odnosi: Visoki obisk, ki zbuja upanje

Bo obisk namestnika predsednika vlade Wang Yanga prižgal zeleno luč za kitajske naložbe?

Objavljeno
18. november 2014 20.07
mpi*novo leto
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Ljubljana – Danes bo v Ljubljano pripotoval namestnik predsednika vlade LR Kitajske Wang Yang, kar bo najvišji obisk v Sloveniji, odkar je azijska sila pred dvema letoma dobila novo vodstvo.

Wang Yang prihaja na povabilo slovenskega namestnika premiera in ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Dejana Židana. Ker bo kitajski gost s seboj pripeljal tudi delegacijo s predstavniki 151 kitajskih podjetij, pa bo to tudi redka priložnost za oživitev gospodarskih vezi med Slovenijo in Kitajsko ter poglabljanje razumevanja vzajemnih interesov na področju naložb in blagovne izmenjave.

Wang Yang je tudi eden od 25 članov politbiroja Komunistične partije Kitajske, kar je položaj, v katerem se skriva njegova prava politična moč. Poleg tega je eden od najpomembnejših ustvarjalcev nove faze kitajskih reform in človek, ki v najvišjem partijskem vodstvu uživa veliko zaupanje. Na vrhunskem srečanju G20 v Avstraliji je spremljal predsednika Xi Jinpinga in njemu so zaupali umirjanje študentskih protestov v Hongkongu.

Wang prihaja v Slovenijo po obisku na Finskem. V Ljubljani ga bodo sprejeli tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Oba namestnika premiera se bosta s slovenskimi gospodarstveniki sestala 21. novembra na poslovnem forumu, ki se ga bodo udeležili tudi direktorji kitajskih podjetij s področja gradbeništva, elektroindustrije, inženiringa, kmetijstva, metalurgije, kemične industrije, energetike in turizma. Med njimi sta posebej zanimivi korporacija za gradnjo hitrih železnic CRCC in Kitajska konstrukcijska banka, ki je po svojem kapitalu ena največjih bank na svetu.

Ta obisk je lepa priložnost ne le za spodbujanje blagovne izmenjave, ki je v prvih osmih mesecih letošnjega leta dosegla 490 milijonov evrov, temveč tudi za zmanjšanje slovenskega primanjkljaja (slovenski izvoz znašal borih 87 milijonov evrov). Največji izziv pa je vprašanje, kako pritegniti kitajske naložbe in kitajske turiste, katerih število resda narašča, a ne za toliko, kolikor bi jih pričakovali od države, v kateri bodo letos presegli prag 100 milijonov ljudi, ki bodo potovali v tujino.