Mercedes bo popravljal 3 milijone dizlov

Po Evropi bodo popravljali emisije dušikovih oksidov v Mercedesovih dizelskih avtomobilih z okoljskim standardom evro 5 in 6.

Objavljeno
18. julij 2017 20.49
G. B., A. S. H., STA
G. B., A. S. H., STA

Kot so sporočili iz nemškega avtomobilskega proizvajalca Daimler, bodo na servisno popravilo po vsej Evropi vpoklicali več kot 3 milijone avtomobilov z dizelskimi motorji, gre za pa modele z motorji okoljskega standarda evro 5 in evro 6.

Kot so dejali, bodo ukrep za znižanje izpusta dušikovih oksidov, ki jih bo stal 220 milijonov evrov, izvedli v sodelovanju z nemškimi nadzornimi organi, po besedah predsednika uprave Dieterje Zetscheja, pa želijo povrniti zaupanje uporabnikov v dizelsko tehnologijo. Daimler je bil zadnje čase pod pritiskom nekaterih medijskih zapisov, da je v preteklosti prodajal dizelske avtomobile, ki niso bili zakonsko ustrezni, kar pa so v podjetju zanikali. Po drugi strani je v Nemčiji trenutno zelo veliko razprav o dizelskih avtomobilih, ki so deležni vse bolj negativnega predznaka, kar je povezano tudi s prizadevanji nekaterih mest, da bi omejila vstop avtomobilov s tovrstnimi motorji, predvsem starejšega tipa.

Začelo se je z afero »dieselgate«

Preiskovalci domnevajo, da je avtomobilski velikan uporabljal podobno programsko opremo kot Volkswagen. Ta je septembra 2015 priznal, da je v 11 milijonov dizelskih vozil po vsem svetu vgradil programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov.

To je sprožilo afero »dieselgate«, ki je pripeljala do številnih preiskav in odkritih novih primerov goljufanja na testih izpušnih plinov.

Programska oprema je najverjetneje delovala na način, da je sistem zmanjšal izpuste škodljivih plinov, ko je zaznal, da je avtomobil na testiranju. Nato so se izpusti spet povečali.

Med Daimlerjevimi vozili s spornim okoljskim vplivom so tudi priljubljeni Mercedesovi modeli c, e in r. Daimler med drugim že nekaj časa preiskujejo tudi ameriške oblasti, ki so tudi razkrile Volkswagnovo goljufijo.