Mrak: V nekaj dneh bo jasno, v katero smer se bodo razvijale stvari v Grčiji   

Po grškem »ne« ekonomist Mojmir Mrak pričakuje še vsaj en krog pogovorov z EU.

Objavljeno
06. julij 2015 12.20
EUROZONE-GREECE/
Milka Bizovičar, gospodarstvo, STA
Milka Bizovičar, gospodarstvo, STA

Zelo pomembno bo, kako se bo odzvala Evropska centralna banka (ECB), je po grškem referendumskem »ne« pogoje za novo finančno pomoč za STA ocenil ekonomist Mojmir Mrak. Pričakuje, da bo banka čakala na signale držav članic evropske monetarne unije, ključnih bo prihodnjih nekaj dni.

Grčija mora do 20. julija ECB vrniti 3,5 milijarde evrov posojila. »Če bi se stvar vlekla in Grčija ne bi bila sposobna vrniti tega dolga, ECB verjetno ne preostane drugega, kot da prekine nujno likvidnostno pomoč,« je pojasnil Mrak. To bi bila pot v vzpostavitev neke vzporedne valute oziroma nove drahme, z vsemi posledicami takšne odločitve. »A do takrat je še kar nekaj časa,« je dejal, verjame pa, da se bo o nadaljnji smeri odločilo že prej.

Če bi se Grki odločili za slovo od evra, nove valute ne bi vezali nanj, saj bi jo uvedli ravno zaradi tega, da bi jo v primerjavi z njim depreciirali, je pojasnil Mrak. Bi pa to Grkom prineslo vrsto težav, začenjši z izgubami, ki bi jih imeli zaradi depozitov, ki jih imajo zdaj v evrih in bi bili pretvorjeni v novo valuto. »Ker je zelo realno pričakovati inflacijo, bi to pomenilo, da bi ljudje sčasoma izgubili ogromno denarja,« je dejal Mrak in dodal, da je to draga pot reševanja njihovega problema.

O tehtanju prihodnjih možnosti bodo ključni razmisleki precej širši od ozkega finančnega pogleda na grško krizo. Odzivi držav članic bodo vezani na širše okolje − kaj to pomeni za območje z evrom kot celoto, kako ga bodo videli mednarodni finančni trgi, pa tudi na druge strateške razmisleke, kot so odnosi z Rusijo in kriza z migranti.

Večjih kratkoročnih vplivov grške referendumske odločitve za Slovenijo ne pričakujejo. Dogajanje bo vplivalo na evro in tudi nekoliko povečalo pribitke na državne obveznice. »A dramatičnih sprememb v prihodnjih dneh ne bo − verjetno bodo vsi čakali, v katero smer se bo stvar strateško razvijala.«

Številni predstavniki evropskih držav, pa tudi predsednik evropske komisije, so pred referendumom opozarjali, da »ne« na referendumu pomeni odhod Grčije iz območja z evrom. Pri tem bi lahko voditelji tudi vztrajali. A Mraka v prihodnjih dneh ne bi presenetili mehkejši toni. »Mislim, da vsaj en krog pogovorov še bo, potem pa bomo videli,« je še ocenil Mrak.