Nafta se je stabilizirala pri 50 dolarjih za sod

Nove ocene: dobiček od nafte iz skrilavcev bi bil ogrožen šele pri manj kot 40 dolarjih.

Objavljeno
11. januar 2015 19.32
jpo*vrtina
Damjan Viršek, gospodarstvo
Damjan Viršek, gospodarstvo
Ljubljana – Podatki, da so naftne družbe v ZDA občutno zmanjšale vlaganja v nove vrtine, in ocene, da bi padec cen nafte pod 40 dolarjev za sod ogrozil profitabilnost črpanja, so konec prejšnjega tedna omilili padec cene črnega zlata.

Severnomorski brent, ki je zdrsnil na že 48,90 dolarja za sod, si je v petek opomogel do 50,07 dolarja, zahodnoteksaška lahka nafta pa je kotirala pri 48,36 dolarja za sod. A cene ostajajo na najnižji ravni po aprilu 2009.

V zadnjih tednih so naftni trg zaposlovala predvsem ugibanja, kateri izmed velikih proizvajalcev bo v razmerah, ko je na voljo preveč nafte, prvi zmanjšal črpanje, ter ocenjevanje, kaj zniževanje cen pomeni za ekonomiko poslovanja novih vrtin, ki so z uporabo tehnologije frakinga začele delovati predvsem v ZDA. O tem podrobneje pišemo v prilogi Posel & denar.

V petek je trg prejel informacijo, da so ZDA imele največji tedenski upad izdelovanja novih vrtin v zadnjih 24 letih. Trenutno vrtajo za nafto na 1421 lokacijah, še oktobra pa je bilo nastajajočih vrtin rekordnih 1609.

Analitska družba Wood Mackenzie je objavila analizo proizvodnih stroškov na 2222 naftnih poljih, ki pokrivajo večino svetovne proizvodnje. Če bi cena nafte padla na 40 dolarjev za sod, bi približno 1,5 milijona sodov dnevne proizvodnje (od kakih 90 milijonov sodov na dan skupne) prinašalo izgubo. To je precej manj od prejšnjih domnev. Vrtine s frakingom bi bile resneje prizadete, če bi se cena spustila proti 30 dolarjem za sod, ocenjuje študija.