Nekdanji španski minister in vodja IMF tarča očitkov o pranju denarja

Rodrigo Rato je bil v preteklosti že obtožen v dveh korupcijskih primerih, tokratna zadeva pa je nova.

Objavljeno
17. april 2015 16.39
Spain Rato
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Madrid − Finančnim aferam v Španiji ni videti konca. Včeraj so agenti davčnega urada preiskali dom in pisarno nekdanjega prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in španskega ministra za gospodarstvo Rodriga Rata, ki mu med drugim očitajo pranje denarja in davčne prevare, piše Slovenska tiskovna agencija.

Racije, ki so trajale več ur, je odredilo špansko državno tožilstvo. Šestinšestdesetletnega Rata so medtem pridržali, a so ga kmalu po polnoči znova izpustili, piše STA.

Po neuradnih navedbah španskih medijev so ga preiskovali zaradi izvora 6,2 milijona evrov. Domnevno gre za denar, ki ga je Rato leta 2012 v okviru splošne davčne amnestije prenesel z računov v Švici v Španijo. Sporne milijone je Ratu leta 2011 menda nakazala investicijska banka Lazard, več let po tem, ko je delal za njo kot svetovalec. V davčnih oazah je Rato domnevno ustanavljal podjetja na imena nekdanje žene, otrok in drugih.

V preteklosti so Rata že preiskovali v dveh drugih škandalih, piše STA. V eni preiskavi, ki še poteka, je osumljen prevare in poneverbe pri začetku trgovanja bančne skupine Bankia, ki jo je nekoč vodil, na madridski borzi. Poleg tega je bil skupaj s še več nekdaj vodilnimi v Bankii zaslišan zaradi neupravičene porabe denarja s kreditnih kartic banke. Bankia je nato leta 2012 skoraj propadla in jo je država reševala s 24 milijardami evrov. Pozneje je Španija za reševanje svojega bančnega sektorja prejela 41 milijard evrov pomoči EU, piše STA.

Rato je bil minister v vladi premierja Joséja Marie Aznarja, ki je Španijo vodila v letih 1996−2004, v letih 2004−2007 pa je bil na čelu IMF. Do še pred nekaj meseci je veljal za pomembnega člana konservativne Ljudske stranke (PP), zato so očitki na njegov račun hud udarec tudi za sedanjo vlado premiera Mariana Rajoya.

Opozicijski socialisti (PSOE) med drugim zahtevajo oblikovanje posebne parlamentarne preiskovalne komisije in zaslišanje Rajoya v parlamentu, piše STA.