Nemčija odločneje proti izpustom toplogrednih plinov

Vlada je potrdila načrt, s katerim naj bi izpuste do 2020 zmanjšali za od 62 do 78 milijonov ton.

Objavljeno
07. december 2014 10.25
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Berlin - Nemška vlada je sprejela nov načrt, s katerim želi odločneje zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Nemčija je namreč obljubila, da bo med letoma 1990 in 2020 zmanjšala izpuste za 40 odstotkov, a če bo nadaljevala po sedanjem tempu, zaveze ne bo izpolnila, poroča Slovenska tiskovna agencija.

S sedanjo hitrostjo bo Nemčija zadani cilj zgrešila za šest do sedem odstotnih točk, kažejo izračuni. Zato je vlada potrdila načrt, s katerim naj bi izpuste do 2020 zmanjšali za od 62 do 78 milijonov ton.

»Zapreti moramo vrzel. Gre za izpolnitev obljub in dosego ciljev, ki smo si jih sami postavili,« je opozorila nemška okoljska ministrica Barbara Hendricks.

Ta teden se je v perujski Limi začel nov krog podnebnih pogajanj pod okriljem Združenih narodov. 195 držav tam pripravlja osnutek dogovora, ki naj bi bil sprejet leta 2015 in bi nadomestil podnebni sporazum iz Kjota.

»V Limi bomo pokazali, da lahko dosežemo, kar smo obljubili,« je poudarila Hendricksova. »Prispevali bodo vsi sektorji.«

Nemčija želi največji delež izpustov - od 25 do 30 milijonov ton - prihraniti z ukrepi za izboljšanje energetske učinkovitosti, vključno z davčnimi spodbudami za energetsko obnovo stavb. Gospodarski minister Sigmar Gabriel ocenjuje, da bi lahko kombinacija zasebnih in javnih shem v prihodnjih letih zagotovila do 40 milijard evrov investicij v energetsko učinkovitost.

Sam energetski sektor bo prispeval z zmanjšanjem v višini 22 milijonov ton, in sicer predvsem na račun termoelektrarn, ki kot energent uporabljajo premog.

Premog sicer ostaja najpomembnejši nemški vir za pridobivanje elektrike, kar ogroža dosego podnebnih ciljev in je tudi poskrbelo za nekaj napetosti med Hendricksovo in Gabrielom. Prva namreč poziva k ukinjanju elektrarn, slednjega pa skrbijo energetska oskrba, stroški in delovna mesta.

Upravljavci termoelektrarn se bodo v skladu z novim načrtom lahko sami odločili, kako želijo doseči okoljske cilje - z zaprtjem najstarejših in največjih obratov ali pa z zmanjšanjem izpustov v več elektrarnah.

V sektorju transporta bodo medtem Nemci izpuste zmanjšali za od sedem do 10 milijonov ton, in sicer z zvišanjem cestnih dajatev za najbolj okolju neprijazne tovornjake in dostavna vozila. Vozniki avtomobilov pa bodo povabljeni na tečaje, kjer se bodo učili varčne vožnje, še poroča STA.