Nemška vlada v sporu z EU zaradi cestnin vztraja pri svojem

Nemška vlada je imela dva meseca časa, da je pripravila svoj odziv, rok pa se je iztekel v torek.

Objavljeno
19. avgust 2015 17.15
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Berlin - Nemška vlada je Evropsko komisijo pozvala, naj zaključi postopek v sporu zaradi cestnin za osebna vozila na nemških avtocestah. V Berlinu so znova zatrdili, da so njihovi načrti v skladu z evropskim pravnim redom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemško gospodarsko ministrstvo je na komisijo naslovilo pismo, v katerem zagotavlja, da sta tako načrtovana dajatev kot z njo povezano znižanje davka na motorna vozila v skladu z evropskimi pravili. O tem je prvi poročal časnik Focus Online, na ministrstvu pa so pismo potrdili, piše STA.

Evropska komisija je sredi junija začela postopek proti Nemčiji, ker naj bi njeni načrti glede uvedbe cestnin diskriminirali tuje voznike. Cestnino bodo namreč pravzaprav plačevali le tujci, saj bodo domačini dobili plačani znesek povrnjen skozi nižji davek na motorna vozila.

Nemška vlada je imela dva meseca časa, da je pripravila svoj odziv, rok pa se je iztekel v torek. Če komisija s pojasnili ne bo zadovoljna, bo imela Nemčija še do dva meseca časa, da zadovolji njene zahteve. Po tem bo zadeva romala na Sodišče EU.

Berlin je v pismu znova izpostavil, da domači vozniki svoj delež za vzdrževanje cest prispevajo že s plačilom davka na motorna vozila. Če slednjega ne bi znižali, bi to pomenilo, da bi nemški vozniki plačevali dvojno.

Zanikali so tudi, da bi bile diskriminatorne cene vinjet za krajša obdobja, ki jih bodo verjetno več koristili tujci.