Nova revolucija, stari izzivi

V mondenem švicarskem gorskem letovišču Davos se danes začenja že 46. Svetovni gospodarski forum.

Objavljeno
19. januar 2016 19.40
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin − Več kot 2500 udeležencev iz vsega sveta se bo v prihodnjih dneh v švicarskem gorskem letovišču prerivalo z osebnostmi, kot so igralca Leonardo di Caprio in Kevin Spacey, pisatelj John Green ali voditeljica Cerna Fabiola Gianotti.

Z Josephom Stiglitzom prihaja v Davos vsaj en Nobelov nagrajenec za ekonomijo. Letošnji forum namreč poteka sredi strahov pred novo gospodarsko krizo planetarnih razsežnosti, potem ko se z velikimi borznimi in drugimi težavami že spopada Kitajska. V Evropi se dogaja najhujša begunska kriza po drugi svetovni vojni, sredi katere bo nemška kanclerka Angela Merkel ostala doma, osrednjo evropsko državo pa bo zastopal predsednik Joachim Gauck. O vojnah na Bližnjem vzhodu, vzponu terorizma in drugih vročih vprašanjih bo lahko razpravljal s kolegi državniki, kot so ameriška Joe Biden in John Kerry, kanadski Justin Trudeau, britanski David Cameron, grški Aleksis Cipras, francoski Manuel Valls, mehiški Enrique Peňa Nieto, iraški Haider al Abadi, izraelski Benjamin Netanjahu in turški Ahmet Davutoğlu. Priložnosti za pogovore z vplivnimi, inovativnimi in bogatimi tega sveta pa ne bo dobil severnokorejski zunanji minister Ri Su Jong, kateremu so organizatorji po nedavni jedrski eksploziji umaknili povabilo.

Morda še večja privlačnost tudi tokratnega gospodarskega foruma so znameniti poslovneži, na primer Bill Gates iz Microsofta, Jack Ma Yun iz Alibabe ali Nathan Blecharczyk iz Airbnb ter predstavniki nevladnih organizacij, sindikatov in cerkva, med njimi canterburryjski anglikanski nadškof Justin Welby, zato bodo tudi razprave veliko več kot le politične (vključene bodo podnebne spremembe, revolucije v zdravstvu in genetiki), vsaj za ustanovitelja foruma in njegovo najpomembnejšo gonilno silo Klausa Schwaba pa je osrednje vprašanje četrta industrijska revolucija. Udeleženci bodo razpravljali, kako tehnologija spreminja naš način življenja, dela in poslovanja, čisto navadni Zemljani pa bodo po facebooku udeležencem lahko postavljali vprašanja.