Novo leto se v Aziji začenja s črnim ponedeljkom

Začelo se je negotovo leto, pravijo kitajske in azijske borze.

Objavljeno
04. januar 2016 13.17
Zorana Baković
Zorana Baković

Peking − Zgodaj popoldne [po lokalnem času] so na borzah v Šanghaju in Shenzhenu začasno ustavili trgovanje z vrednostnimi papirji, potem ko je skupni indeks od jutra do tega trenutka padel za 6,85 odstotka na večji šanghajski oziroma za 8,2 odstotka na manjši shenzhenski borzi.

Tako se je v vsej Aziji leto 2016 začelo depresivno.

Japonski Nikkei se je zmanjšal za 3,2 odstotka, hongkonški Hang Seng za 2,8 odstotka, južnokorejski Kospi pa za 2 odstotka. To je bila verižna reakcija na težave kitajskega finančnega trga, še bolj pa odziv na razloge, zaradi katerih se je sploh zgodil veliki padec v Šanghaju in Shenzhenu. Slabi industrijski rezultati decembra so dodatno ohladili navdušenje vlagateljev na Kitajskem.

Stanje proizvodnje se izraža z indeksom PMI (Purchasing Managers' Index), ki se je zadnji mesec lanskega leta znižal z 48,6 na 48,2 in se je torej znižal že deseti mesec zapored. Indeks je kazalnik, ki ga ugotavljajo na podlagi pregleda stanja v zasebnem sektorju, vrednost pod 50 pa kaže na resno zmanjšanje proizvodnje.

Na podlagi teh podatkov je kitajska Narodna banka znižala tečaj renminbi juana in določila dnevno raven vrednosti valute na domačem trgu na 6,5032 juana glede na 1 ameriški dolar. To je najnižji tečaj kitajske valute od leta 2011, in ker se na denarnem trgu ta vrednost lahko spreminja za dva odstotka navzgor ali navzdol, so se v vzhodni Aziji prestrašili, da bo juan glede na slabo gospodarsko učinkovitost samo še padal. Zato se je vrednost južnokorejskega vona in tajvanskega dolarja zmanjšala za 1,04 oziroma 0,94 odstotka.

Zaustavitev trgovanja na kitajskih borzah je pravzaprav posledica novega varnostnega sistema, ki so ga uvedli lani, da bi preprečili takšen zlom, kakršen je pretresel kitajski, azijski in svetovni trg poleti leta 2015.

Borzna »varovalka«, so pred kratkim pojasnili kitajski monetarni funkcionarji, se sproži za 15 minut vsakič, ko se skupni indeks poveča ali zmanjša za 5 ali več odstotkov. Če se indeks v enem dnevu poveča ali zmanjša za 7 ali več odstotkov, »varovalka« deluje vse do konca dne.

Toda številni izkušeni borzni posredniki trdijo, da je prav »varovalka« v veliki meri kriva za paniko. Varnostni mehanizem je že zaustavil trgovanje na borzah v ponedeljek okoli 13. ure, vendar je tako samo spodbudil brezglavo prodajo delnic, saj so se vlagatelji hoteli znebiti nezanesljivih vrednostnih papirjev pred novo zaustavitvijo trgovanja.

Poleg tega se je v petek končalo šestmesečno obdobje prepovedi prodaje delnic velikih kitajskih družb, ki se je začelo na začetku julija, potem ko je prvi »črni ponedeljek« odpihnil nekaj tisoč milijard dolarjev s hitrim padcem vrednosti za več kakor 30 odstotkov. Tudi to je eden od razlogov za znižanje borznih indeksov v ponedeljek, ki je po mnenju borznih posrednikov napovedal vznemirljivo leto z več »črnimi« dnevi, kakor jih je bilo leta 2015.