NYT: Slovenija prva načela temo o Planu B za Grčijo

Ameriški časnik poroča, da je Slovenija naredila Nemčiji veliko uslugo, ko je prva spregovorila o ideji začasne izključitve Grčije.

Objavljeno
30. julij 2015 18.22
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington – V mednarodni različici ameriškega časnika New York Times so na današnji naslovnici prostor namenili Grčiji in nemškemu vztrajanju  pri strogi varčevalni politiki v zameno za finančno pomoč. Kot pišejo, je lahko Nemčija, natančneje nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, idejo o začasni izključitvi Grčije iz evra promoviral le zato, ker je imel podporo številnih drugih članic EU – med njimi izrecno omenjajo Slovenijo.

Ko so zapisali, predlog o začasni izstopu Grčije iz evroobmočja odraža »šopirjenje najbolj neomajnih v Berlinu«. A dodajajo, da te teme prva ni načela Nemčija, ampak Slovenija, »drobcena članica evroobmočja, katere finančni minister je zahteval Plan B za grško vlado, ki jo je primerjal z jugoslovanskimi komunisti«. Plan B je prvič predlagal aprila letos na srečanju v Latviji, ki je potekalo za zaprtimi vrati.

Slovenski predlog je po pisanju NYT za Nemčijo pomenil dvojno zmago. Navkljub grški gospodarski krizi ji namreč ni bilo treba niti malo omiliti strogega vztrajanja pri spoštovanju pravil in varčevanju ter pri hudih posledicah za države, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti, poleg tega pa ji je uspelo dejansko okrepiti prizadevanja njenih zaveznic za sprejem še ostrejših pogojev, ki so jih v zameno za pomoč zahtevale od Aten.

Nemčiji je po njihovem pisanju uspelo prepričati evropske voditelje – »med njimi tako nekatere z leve politične opcije kot konservativne vlade« – da so se trdno postavili za njo. »Šlo je za zmago – kot priznavajo mnogi od udeleženci –, ki bolj odraža politiko današnje Evrope, kot pa za uresničljiv načrt, kako pomagati grškem gospodarstvu na kratki rok.«

Celoten prispevek v New York Timesu najdete tukaj.