OECD: okrevanje gospodarstva je še negotovo

Organizacija ocenjuje, da bo svetovno gospodarstvo letos zraslo za 3,5 odstotka, prihodnje leto pa za 3,7 odstotka.

Objavljeno
20. september 2017 15.09
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Pariz − Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v danes objavljeni napovedi ocenila, da bo svetovno gospodarstvo letos zraslo za 3,5 odstotka, prihodnje leto pa za 3,7 odstotka. Organizacija je pri tem opozorila, da »močna in trajna rast svetovnega gospodarstva še ni zagotovljena«, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Okrevanje na področju poslovnih naložb in trgovine ostaja šibkejše, kot je potrebno za ohranjanje zdrave rasti, poročilo OECD povzema DPA. Pri tem so v organizaciji poudarili, da je bila rast plač pod pričakovanji.

Projekcije za letošnje leto sledijo polletni napovedi, ki jo je organizacija objavila junija, medtem ko je napoved gospodarske rasti za prihodnje leto popravila za 0,1 odstotne točke navzgor.

OECD je sicer izboljšal napoved za Rusijo, in sicer pričakuje, da bo rusko gospodarstvo letos zraslo za dva odstotka (in ne 1,4 odstotka), prihodnje leto pa za 2,1 odstotka (in ne za 1,6 odstotka). Kot poročilo povzema DPA, so srednjeročno gospodarsko rast v Rusiji spodbudile predvsem višje cene nafte in nizke obrestne mere.

Napoved so medtem navzdol popravili Indiji. Indijsko gospodarstvo bo tako po oceni OECD letos zraslo za 6,7 odstotka (in ne za 7,3 odstotka), prihodnje leto pa bo zraslo za 7,2 odstotka (in ne 7,7 odstotka).

Spremembo pripisujejo implementaciji davka na blago in storitve ter nenadnem umiku nekaterih bankovcev iz obtoka proti koncu lanskega leta. Davčne spremembe bi morale sicer po poročanju DPA dolgoročno voditi do več naložb in boljše produktivnosti.