OECD s slabšo napovedjo rasti za svetovno gospodarstvo

Letos naj bi bila gospodarska rast 3,1-odstotna, potem ko je OECD še marca napovedovala štiriodstotno rast.

Objavljeno
03. junij 2015 15.21
mpi*GZS
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Pariz − Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je danes poslabšala napoved rasti za svetovno gospodarstvo za letos in prihodnje leto. Letos naj bi bila gospodarska rast 3,1-odstotna, potem ko je OECD še marca napovedovala štiriodstotno rast. Za prihodnje leto je organizacija napoved rasti znižala za pol odstotne točke na 3,8 odstotka, piše STA.

Organizacija je napoved poslabšala zaradi »prehodnega« padca gospodarske aktivnosti v ZDA in manjših investicij podjetij in držav. »Gospodarstvo bo raslo, vendar bo v primerjavi z obdobjem pred krizo relativno skromno,« so zapisali v OECD. Na predkrizno raven naj bi se gospodarska rast vrnila proti koncu prihodnjega leta.

Trg dela bo z gospodarsko rastjo počasi okreval, deflacijska tveganja pa se zmanjšujejo, ugotavlja OECD. Med tveganji za svetovno gospodarstvo pa izpostavljajo predvsem padce cen nafte in plina ter morebitni spor med Grčijo in posojilodajalci glede prihodnje pomoči.

»Svetovno gospodarstvo se bo okrepilo, vendar pa tempo okrevanja ostaja počasen, investicije pa se še ne krepijo,« je dejal generalni sekretar OECD Ángel Gurría.

ZDA in Kitajska slabše, Japonski višja rast

Organizacija pa je izboljšala napoved za območje evra, in sicer za letos z 1,1 odstotka na 1,4 odstotka, za prihodnje leto pa z 1,7 odstotka na 2,1 odstotka. Na zvišanje napovedi je vplivalo kvantitativno sproščanje Evropske centralne banke in šibkejši evro, ki bo pozitivno vplival na večje povpraševanje.

Močan dolar in huda zima sta vplivala na poslabšanje napovedi za ZDA, za katere je OECD sprva za letos napovedala 3,1-odstotno rast, zdaj pa jo je organizacija znižala na tri odstotke. Prihodnje leto naj bi bila rast dvoodstotna, potem ko so v prejšnji napovedi v organizaciji za ZDA napovedovali 2,8-odstotno rast.

Za 0,2 odstotne točke je nižja tudi napoved kitajske gospodarske rasti, ki naj bi letos dosegla 6,8 odstotka, prihodnje leto pa 6,7 odstotka. OECD sicer Kitajsko poziva k nadaljnjemu sproščanju monetarne politike, da bi stabilizirala rast in zmanjšala deflacijske pritiske.

Japonska bo po napovedih letos beležila 0,7-odstotno gospodarsko rast, medtem ko je OECD v prvi napovedi pričakoval za 0,1 odstotne točke višjo rast. Za prihodnje leto pa je napoved gospodarske rasti organizacija zvišala za 0,4 odstotne točke na 1,4 odstotka.