OECD ugotavlja izboljšanje razmer v območju evra

Medtem se rast kitajskega in ruskega gospodarstva upočasnjuje.

Objavljeno
09. april 2015 18.46
hočevar MNENJA - Evropske zastave
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Pariz - Indeks vodilnih gospodarskih kazalcev (CLI) za države članice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki predstavlja zgodnji signal morebitnih obratov v gospodarskih ciklih, kaže na izboljšanje razmer v območju evra, medtem ko se rast kitajskega gospodarstva upočasnjuje, piše STA.

Indeks vodilnih gospodarskih kazalcev predstavlja signal morebitnih obratov v gospodarskih ciklih oz. prikazuje nihanja gospodarske dejavnosti okoli njene dolgoročne potencialne ravni, je danes objavila OECD.

Naraščajoči CLI z vrednostmi nad 100 govori o konjunkturi, padajoči z vrednostmi nad 100 kaže obrat navzdol, medtem ko padajoče vrednosti indeksa pod 100 govorijo o upočasnjevanju gospodarske aktivnosti, naraščajoče vrednosti pod 100 pa o okrevanju.

V celotni OECD je CLI februarja na mesečni ravni nazadoval za 0,02 odstotka, na letni ravni pa za 0,08 odstotka na 100,3 točke, kar kaže na obrat navzdol.

V območju evra je CLI na mesečni ravni napredoval za 0,11 odstotka, na letni pa za 0,10 odstotka na 100,7 točke, kar kaže na krepitev konjunkture.

V Italiji in Franciji so se razmere izboljšale, konjunktura se krepi, v Nemčiji, največjem evropskem gospodarstvu, pa se je CLI na mesečni ravni zvišal za 0,08 odstotka, na letni pa znižal za 1,22 odstotka na 99,8 točke.

Na Kitajskem se gospodarska rast upočasnjuje. CLI se je na mesečni ravni znižal za 0,05 odstotka, na letni pa za 0,96 odstotka na 98,4 točke. Podoben trend je zaznati tudi v Rusiji.