»Najpomembnejše 
je vlaganje v razvoj«

Slovenski predsednik je s številnimi gospodarstveniki poslušal načrte Daimler AG o električnih avtomobilih.

Objavljeno
16. junij 2015 15.39
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Stuttgart - Slovenski predsednik Borut Pahor je v Baden-Württembergu začel dvodnevni obisk v najjužnejših nemških deželah, med katerim bo jutri obiskal še Bavarsko. Pri industrijskih, razvojnih in zaposlovalnih rekorderkah Nemčije, s katerima gospodarsko največ sodeluje tudi naša država, so ga spremljali nekateri vodilni slovenski podjetniki.

S skoraj petino vse naše zunanjetrgovinske menjave je Nemčija najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, znotraj Nemčije pa je največ ustvarimo z deželami Baden-Württemberg, Severnim Porenjem - Vestfalijo in Bavarsko. Ni presenetljivo, da je v dve od teh dežel s predsednikom republike prišlo več najvplivnejših slovenskih gospodarstvenikov, med njimi predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, izvršni direktor Hidrie Iztok Seljak, Sibil Svilan iz SID, d. d., Janez Gradišek iz Cimosa, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, vršilec dolžnosti direktorja SPIRIT Slovenija Go­razd Mihelič.

Slovenija je v štiriindvajsetih letih prešla od vzora na svojem območju do velike prizadetosti med gospodarsko in finančno krizo, zdaj pa vsi kazalniki in splošno razpoloženje kažejo, da je na poti iz krize. »Z vso odgovornostjo bi vam rad zagotovil, da ni razlogov za skrb, da bi nepredvidljive okoliščine Slovenijo vrnile v recesijo. Slovenija je po petih letih na poti političnega, gospodarskega, socialnega in gospodarskega preporoda,« je povedal Borut Pahor.

Slovenski predsednik in vplivni gospodarstveniki so v Baden-Württembergu obiskali dva od gospodarskih draguljev te gospodarsko zelo uspešne nemške dežele. Pri avtomobilskem velikanu Daimler AG so predstavili razvoj električne mobilnosti, pri enem vodilnih svetovnih proizvajalcev avtomobilskih delov Mahle Gmbh pa so poročali o uveljavljanju v svetovnem tehnološkem vrhu. Predsednik uprave Heinz K. Junker je poudaril, da je najpomembnejše vlaganje v razvoj, čemur je zavezana vsa dežela Baden-Württemberg, saj za razvoj namenijo več kot pet odstotkov bruto domačega proizvoda.

Predsednik Borut Pahor se je sestal tudi s Slovenci, ki živijo v deželi Baden-Württemberg, zvečer pa se je srečal z gostiteljem ministrskim predsednikom Winfriedom Kretsch­mannom.