Piloti Lufthanse podaljšali stavko do sobote

V treh dneh je bilo odpovedanih že 2600 poletov, samo za danes jih je družba odpovedala 830. 

Objavljeno
25. november 2016 10.37
LUFTHANSA-UNIONS/
Ju. K.
Ju. K.

Piloti nemške letalske družbe Lufthansa so svojo stavko podaljšali do sobote opolnoči in zavrnili trditve vodstva podjetja, da bi uresničenje njihovih zahtev po višjih plačah ogrozilo prihodnost nemškega nacionalnega prevoznika. Lufthansa je od srede po poročanju Reutersa zaradi stavke izgubila že 20 milijonov evrov, spor med podjetjem in zaposlenimi pa so najbolj občutili potniki.

V treh dneh je bilo odpovedanih že 2600 poletov. Samo za danes jih je družba odpovedala 830, kar predstavlja četrtino vseh njenih poletov. Prizadete so bile predvsem povezave na kratkih in srednjih razdaljah. Zaradi novega 24-urnega podaljšanja stavke bo jutri moten vozni red na dolgih linijah, so sporočili iz sindikata Cockpit. Po ocenah družbe so odpovedi poletov prizadele kakih 315.000 potnikov, ki so morali zaradi stavke spremeniti svoje načrte.

V sindikatu so včeraj zavrnili navedbe izvršnega direktorja Lufthanse Carstena Spohrja o tem, da bi povišanje plač pilotom ogrozilo poslovanje in celo prihodnost družbe ter jih označilo za »povsem pretirane«. Od izteka zadnje kolektivne pogodbe med piloti in podjetjem so pretekla že štiri leta. Sindikat, v katerega je vključenih 5400 pilotov, za petletno obdobje med aprilom 2012 in aprilom 2017 zahteva 22-odstotno povišanje plač. To pomeni, da bi plače v povprečju zrasle za 3,7-odstotka na leto. Vodstvu družbe se to zdi preveč in namesto petletnega obdobja pilotom ponuja šestletno, v katerem bi njihove plače v povrečju naraščale za 2,5 odstotka.  

Predstavniki vodstva so opozorili na škodo, ki jo bo Lufhansa imela zaradi najnovejše stavke pilotov, že štirinajste od leta 2014. Družba je v letih 2014 in 2015 zaradi sporov z zaposlenimi utrpela 430 milijonov evrov finančnega izpada. Kljub temu je lani imela rekorden dobiček.