Portoriko bo razglasil delno plačilno nesposobnost

Portoriko bo zamudil izplačilo približno 37 milijonov dolarjev, da bi imela vlada dovolj sredstev za plače in pokojnine.

Objavljeno
31. december 2015 12.04
Ma. Ja.
Ma. Ja.

SanJuan − Portoriko zaradi − kot pravijo tamkajšnje oblasti − »mrhovinarskih hedge skladov«, ki blokirajo prestrukturiranje državnega dolga, ne bo zmogel plačati dela milijarde dolarjev visokega dolžniškega bremena, ki zapade jutri.

Kot je pojasnil guverner ameriškega odvisnega ozemlja Alejandro Garcia Padilla, bo Portoriko, ki ga bremeni več kot 70 milijard dolarjev dolga, zamudil izplačilo približno 37 milijonov dolarjev, da bi imela vlada dovolj sredstev za plače, pokojnine in ostale dolgove.

Guverner sicer zagotavlja, da bodo odplačali večino obveznosti otoške vlade in nekaterih nacionalnih agencij, med drugim tudi 335 milijonov dolarjev obveznic, ki jih je izdala država. Tako naj bi se Portoriko izognil popolnemu bankrotu, a Garcia Padilla pravi, da so de facto že v bankrotu, saj ne plačuje več obveznosti za prihajajoče poplačilo dolgov, piše STA. Opozoril je še, da bo država v prihodnje le stežka plačevala svoje obveznosti, saj bo morala prihraniti denar za plače in pokojnine.

»Moja vlada mora Portoričane obvarovati, kolikor le lahko,« je še dejal Garcia Padilla. Ameriški kongres je pozval, naj zagotovi izglasovanje zakonodaje, ki bi otoku s 3,5 milijona prebivalcev omogočila pomoč za spoprijemanje z dolgom. Med drugim bi po navedbah AFP posojilodajalce prisilila, da bi se pridružili pogovorom o preoblikovanju portoriškega dolga in morda celo delnemu odpisu dolžniškega bremena.