Propadel posel: Francija bi Rusiji za mistrala vrnila 785 milijonov evrov

Ruske oblasti po neuradnih informacijah še preučujejo francoski predlog, a z njim menda niso zadovoljne.

Objavljeno
15. maj 2015 16.02
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz, Moskva − Po propadlem poslu med Francijo in Rusijo, ko bi morala prva drugi do lani dostaviti eno od dveh vojaških ladji, Pariz zdaj išče izhod. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so francoske oblasti ruskim ponudile 785 milijonov evrov poplačila, znesek, ki ga je Rusija doslej plačala za naročeni ladji, a Moskva s ponujenim menda ni zadovoljna.

Neimenovani vir je za ruski časnik Kommersant povedal, da ruska vlada, obrambno ministrstvo in drugi, ki so sodelovali pri sklenitvi posla, francoski predlog še preučujejo, a naj bi zahtevali višji znesek, ki bi pokril tudi vse druge stroške, povezane s propadlim poslom. Po navedbah Kommersanta med stroške štejejo tudi urjenje 400 mornarjev, ki naj bi pluli z njima, in gradnjo potrebne infrastrukture v pristanišču Vladivostok, kjer naj bi bila privezana ena od dveh ladij razreda mistral.

Pariz je posel z Moskvo razdrl po tem, ko sta ukrajinska kriza in priključitev polotoka Krim načela odnose med Zahodom in Rusijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji mesec povedal, da Rusija dveh ladji ne bo tako zelo pogrešala, pravzaprav naj bi jih naročili zgolj zato, da bi pomagali francoskemu ladjedelstvu. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov danes razlike v ruski in francoski matematiki pravičnega poplačila ni hotel komentirati, je pa ponovil Putinovo stališče, da bodo zadovoljni tako z ladjami kot z denarjem. Na kratko se je odzval tudi zunanji minister Sergej Lavrov, ki je namignil, da ne gre več za diplomatsko vprašanje, o njem zdaj razpravljajo pravniki.