Qantas z rekordnim dobičkom

Prvič po letu 2009 bodo izplačali tudi dividende po sedem centov na delnico.

Objavljeno
24. avgust 2016 19.14
QANTAS-RESULTS/
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Sydney - Avstralski letalski prevoznik Qantas je v minulem poslovnem letu, ki se je končalo junija, ustvaril rekordnih 1,42 milijarde avstralskih dolarjev (956 milijona evrov) čistega dobička, kar je 80 odstotkov več kot leto prej. V podjetju so ob tem napovedali, da bodo prvič v sedmih letih delničarjem izplačali dividende.

Rekordni poslovni rezultati po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prihajajo po tem, ko so se v Qantasu leta 2014 lotili agresivnega prestrukturiranja, v sklopu katerega so odpustili več tisoč delavcev, prodali več letal in stroške poslovanja znižali za dve milijardi avstralskih dolarjev.

Prav tako se na rezultatih odražajo nizke cene nafte in manjša konkurenčnost na domačem trgu, kar je avstralskemu letalskemu prevozniku zagotovilo stabilne prihodke.

Na domačem trgu je Qantas zabeležil 578 milijonov avstralskih dolarjev prihodkov, kar je 20 odstotkov več kot v lanskem poslovnem letu, na mednarodnem tržišču pa so prihodki poskočili za 92 odstotkov na rekordnih 512 milijonov avstralskih dolarjev.

Prvič po letu 2009 tudi dividende

Družba bo prvič po letu 2009 delničarjem izplačala tudi dividende, in sicer sedem centov na delnico. Prav tako so napovedali odkup paketa delnic v višini 366 milijonov avstralskih dolarjev.

Iz Qantasa so po poročanju AFP še sporočili, da bodo okoli 25.000 zaposlenim, ki so pristali na zamrznitev plače, izplačali enkraten bonus v vrednosti 3000 avstralskih dolarjev.

Izvršni direktor družbe Alan Joyce je rezultate označil za fantastične in dejal, da močno poslovanje pričakujejo tudi v prihodnje. Dodal je, da brez prestrukturiranje danes ne bi bili tam, kjer so.

Delnice podjetja so po objavi rezultatov zrasle za 2,5 odstotka na 3,48 dolarja.