Razkritje o pritiskih ameriških pogajalcev

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je objavila dele trgovinskega sporazuma TTIP, o katerem se v strogi tajnosti pogajajo ZDA in EU.

Objavljeno
02. maj 2016 21.59
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Nemška raziskovalna novinarska trojka Süddeutsche Zeitung, WDR in NDR je spet udarila: v ponedeljkovih izdajah in oddajah so objavili dokumente o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu TTIP, ki so jim jih posredovali iz organizacije Greenpeace.

Dokumenti na 240 straneh iz predzadnjega pogajalskega kroga, ki so jih pridobili v nizozemski podružnici Greenpeacea, dokazujejo močan pritisk ameriških pogajalcev na evropske še posebno pri kmetijskih izdelkih. Če držijo, Washington zahteva načelo naknadnega dokazovanja škodljivih učinkov hormonov, genskih sprememb in nekaterih drugih spornih postopkov pridelave prehranskih izdelkov, v primeru evropskega vztrajanja pri vnaprejšnjih prepovedih in omejitvah pa na tehtnico postavljajo izvozne podpore za evropske proizvajalce avtomobilov. Američani vztrajajo tudi pri spornih zasebnih sodiščih za obravnavo morebitnih sporov namesto javnih. Svoje predloge branijo z dejstvom, da podobna določila vsebuje tudi čezatlantski sporazum TPP in nekateri drugi. Celo razsojanja o sporih naj bi potekala transparentno in s sodelovanjem civilne družbe.

Zagovorniki svobodne trgovine opozarjajo, kako zelo je ta v preteklosti pomagala pri premagovanju revščine v svetu in zagotavljanju razvoja za vse. Najnovejša razkritja pa bodo morda še otežila zaključek pogajanj v času sedanjega ameriškega predsednika Baracka Obame, za kar se zavzema tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Pogajalci Evropske unije so svoje predloge že doslej predstavljali javnosti, ameriško vztrajanje pri tajnih pogajanjih pa je v Evropi vzbudilo veliko nasprotovanja. V obdobju Edwarda Snowdna in drugih razkrivalcev zahodnih skrivnosti je videti tudi zaman: omenjeni dokumenti so že dostopni na spletni strani Greenpeacea.

Vihar v kozarcu vode

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malström je v odzivu na objavljene dokumente zatrdila, da EU z nobenim trgovinskim sporazumom ne bo zmanjšala zaščite za potrošnike ali okolje. Dokumenti, ki jih je objavil Greenpeace, so nepopolni, o njenem nastopu iz Bruslja poroča STA. »Konsolidirana besedila« v trgovinskih pogajanjih še ne pomenijo končnega izida pogajanj, izražajo le pogajalska stališča obeh strani, in »zato ne bi smelo biti presenečenje, da obstajajo področja, kjer imajo EU in ZDA različne poglede«. Po mnenju komisarke mnenju je povsem običajno, da želita pogajalski strani doseči kar največ postavljenih ciljev, a to še ne pomeni, da bo druga stran privolila v njihove zahteve. Današnji »alarmantni naslovi« so zato v medijih le »vihar v kozarcu vode«.

Podobno je v Bruslju pojasnjeval tudi glavni pogajalec EU Ignacio Garcia Bercero, tudi po njegovem prepričanju dokumenti omogočajo le delne zaključke in na njihovih temeljih ni mogoče priti do pravilnih zaključkov.

Preiskava o razkritju

Meni, da je razkritje dokumentov problematično in bi lahko pomenilo težavo v nadaljevanju pogajanj, zato bodo preiskali, kako se je to zgodilo. Dokumenti ne vključujejo zadnjega trinajstega kroga pogajanj, ki se je končal v petek v New Yorku, in na katerem so po Bercerovih besedah obravnavali vsa ta vprašanja ter dosegli velik napredek pri konsolidaciji besedila.

Tudi ameriški trgovinski pogajalec Michael Froman poziva k strokovni razpravi. Interpretacije tekstov iz »TTIP leaks« so v najboljšem primeru zavajajoče in v najslabšem zavestno napačne, je povedal nemški tiskovni agenciji DPA. Že od vsega začetka pogajanj so jasni cilji ZDA spodbuda gospodarski rasti in zaposlovanju ter povečanje transparentnosti in sodelovanja javnosti pri regulativnem procesu. Gre za boljše potrošniške, zdravstvene in okoljevarstvene standarde in tudi za skupne čezatlantske vrednote, je poudaril. »Pogajalske pozicije niso končni rezultati,« je v imenu nemške kanclerke Angele Merkel povedal predstavnik za tisk Steffen Seibert ter se zavzel za nadaljevanje pogajanj in uresničenje sporazuma.

Bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer pa ne bo podprl TTIP, če ta ne bo ohranil visokih standardov varstva potrošnikov, nemški socialdemokrati pa ne bi privolili v zasebna razsodišča in ameriški proizvodi bodo dobili dostop na evropski trg le, če bodo neoporečni in ne bodo predstavljali nobenih tveganj.

Šoltes: Strahovi utemeljeni

Ob razkritju podrobnosti čezatlantskih trgovinskih in investicijskih pogajanj pa je evropski poslanec Igor Šoltes medijem poslal sporočilo z naslovom »Strahovi in dvomi o sporazumu TTIP so se izkazali za utemeljene in upravičene«. Navaja, da dokumenti pomenijo več kot dve tretjini celotnega sporazuma TTIP ter vključujejo področja telekomunikacij, pesticidov, hrane in kmetijstva ter trgovinskih ovir. »Kot pričajo razkritja, ZDA nedvomno želijo spremeniti demokratični in pravni sistem Evropske unije. Prav tako pa dokumenti potrjujejo dejstvo, ki smo se ga vsi bali, to je, da se interese korporacij in multinacionalk postavlja nad interese državljanov. Že prej smo vedeli, da je pozicija EU slaba, zdaj pa se je potrdilo še to, da je pozicija ZDA za vse nas še precej slabša.«

Zagovorniki različnih mnenj se bodo gotovo še ogorčeno prepirali, že zdaj pa veljajo besede komunikacijskega voditelja organizacije Greenpeace Volkerja Gassnerja na ponedeljkovi tiskovni konferenci v Berlinu: »TTIP je netransparenten, to se je danes ponoči zaradi Greenpeacea spremenilo!« Da bi podprli svoje besede, so na berlinski rajhstag projicirali odstavke iz spornih dokumentov.