Schulz optimističen, da bo Ceta podpisana

Predsednik evropskega parlamenta meni, da bo trgovinski sporazum s Kanado podpisan prihodnji teden.

Objavljeno
22. oktober 2016 14.22
EU-CANADA-TRADE-POLITICS-BELGIUM
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Bruselj − Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je po pogovorih s kanadsko ministrico za trgovino Chrystio Freeland in predsednikom valonske regionalne vlade Paulom Magnettom izrazil optimizem, da bo trgovinski sporazum s Kanado prihodnji teden le podpisan, pa čeprav valonska vlada na to še vedno ni pristala, piše Slovenska tiskovna agencija.

Do podpisa sporazuma Ceta bi po prvotnem načrtu moralo priti v četrtek, a so pogovori vmes zastali, ker valonska vlada podpisu ni naklonjena. Schulz zdaj po pogovorih s Freelandovo in Magnettom meni, da bo po slavnostnega dogodka le prišlo.

»Zelo sem optimističen, da bomo lahko rešili težave, ki jih imamo znotraj EU,« je dejal Schulz. Magnette je sicer dodal, da bo za to potrebno nekaj časa. Freelandova pa je izrazila pričakovanje, da se bo lahko v Evropo v nekaj dneh vrnila s premierjem Justinom Trudeaujem in da bodo lahko, kot je bilo načrtovano, dogovor podpisali 27. oktobra, piše STA.

Belgijska regija Valonija nasprotuje Ceti in noče podeliti soglasja zvezni vladi. Ta ga potrebuje, da bi lahko podpisala sporazum. Valonska vlada je v četrtek zavrnila najnovejši kompromisni predlog glede Cete kot nezadostnega, dodaja STA.