Brexit: Selitev za banke skrajna, a resnična možnost

Po besedah vodij finančnih družb bodo spremembe, če bo do njih dejansko prišlo, postopne.

Objavljeno
19. januar 2017 18.34
reut*Canary Wharf
Ju. K.
Ju. K.

Napoved britanske vlade, da si bo prizadevala za popolno ločitev od EU, je ta teden vnesla nekaj več jasnine v proces izstopa Združenega kraljestva iz osemindvajseterice.

Razkritje pogajalskih izhodišč so podrobno spremljali zlasti v finančni industriji, katere ključni interes je ohraniti čim večji dostop do skupnega trga. Kot je razvidno iz izjav direktorjev največjih svetovnih bank, Theresa May v torek ni pomirila njihovih skrbi, niti spremenila njihovih načrtov. Vodstva bank se zaradi potencialnih negativnih učinkov brexita, zlasti umika države s skupnega trga, še naprej spogledujejo s selitvijo dela poslovnih aktivnosti iz Združenega kraljestva.

Selitev večjega števila delovnih mest za banke predstavlja skrajno možnost, v primeru da se Združeno kraljestvo in Evropska unija ne uspeta dogovoriti o novem prostotrgovinskem sporazumu, ki bi podjetjem še naprej omogočal nemoteno poslovanje s celino.

Več tisoč delovnih mest

Predstavniki HSBC in UBS, ki se uvrščata med največje investicijske banke na svetu, so dan po nastopu Therese May potrdili, da bodo iz Združenega kraljestva skupaj preselili 2000 delovnih mest (vsaka po tisoč), najverjetneje v Pariz in Frankfurt. V primeru UBS to predstavlja približno petino vseh zaposlenih v Združenem kraljestvu. Vodstvo HSBC je potrdilo, da bo kljub selitvi manjšega dela poslov globalni sedež družbe ohranilo v Londonu. Po mnenju vodje banke Stuarta Gulliverja londonski devizni trg, trg obveznic in trg lastniških vrednostnih papirjev niso ogroženi zaradi izstopa države iz EU.

Povsem možno je, da se bodo v prihodnjih mesecih in letih tudi druge banke in podjetja odločile za podoben korak. Po besedah direktorjev bodo spremembe, če bo do njih dejansko prišlo, postopne. V vsakem primeru bo finančna industrija podrobno spremljala pogajanja, ki se bodo lahko začela, ko bo Združeno kraljestvo uveljavilo 50. člen lizbonske pogodbe. Britanska vlada pravi, da bo to storila do konca marca.

Ko gre za selitve delovnih mest, večina družb, ki bi bile lahko izpostavljene, za zdaj še vedno govori v pogojniku. Nekoliko bolj pazljive so predvsem ameriške banke, ki se po poročanju Financial Timesa z majhnimi koraki pripravljajo na novo realnost. Ti vključujejo od zagotavljanja pravnih okvirov poslovanja in kapitala do licenc za poslovanje na območju EU. Pri JP Morgan Chase so potrdili, da bi lahko banka iz Londona preselila več kot 4000 od skupno 16.000 delovnih mest. Njen direktor Jamie Dimon je včeraj dejal, da bo končno število odvisno od tistega, kar bodo prinesla pogajanja. Pri Goldman Sachsu so medtem zavrnili namigovanja, da nameravajo število zaposlenih v londonskem Cityju zmanjšati za polovico. Vztrajajo, da še niso sprejeli nobene odločitve.

Vodstvena vloga

Kljub možnosti selitve nekaterih delovnih mest iz Združenega kraljestva za zdaj nič ne kaže, da bi lahko London zaradi brexita izgubil status globalnega finančnega središča. Bonitetna agencija Moody's je nedavno ocenila, da bi »trdi« brexit imel le omejen vpliv in bi bil z vidika poslovanja finančnih družb »obvladljiv«. Medtem ko se v nekaterih bankah že dolgo »pripravljajo na najhujše«, britanska vlada pomirja in zagotavlja, da nikakor ne bo pozabila na interese finančne industrije.

Theresa May je svoje ambicije danes predstavila na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, pred občinstvom, sestavljenim iz voditeljev najvplivnejših podjetij na svetu. Umik iz EU po njenih besedah ne pomeni vračanje v čase protekcionizma, ampak le potrditev položaja njene države v svetu. »Združeno kraljestvo - država, ki se je že tolikokrat znašla na čelu ekonomskih in socialnih sprememb - bo prevzela novo vodstveno vlogo kot najmočnejši zagovornik podjetništva, svobodnih trgov in svobodne trgovine na svetu,« je napovedala premierka.