Skupina G20 svari pred vplivom brexita na svetovno gospodarstvo

Izid referenduma krepi negotovost, so zapisali v izjavi po zasedanju na Kitajskem.

Objavljeno
24. julij 2016 12.27
CHINA-G20-FINANCE
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Chengdu – Britanska odločitev za izstop države iz EU povečuje tveganja za svetovno gospodarstvo, so danes posvarili finančni ministri držav skupine G20, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Finančni ministri G20 so ob tem zatrdili, da so države EU »dobro postavljene, da lahko proaktivno naslovijo potencialne gospodarske in finančne posledice« glasovanja. Izrazili pa so tudi upanje, da bo Velika Britanija v prihodnje »tesna partnerica EU«.

Sicer pa skupina G20 vidi tudi druge težave za svetovno gospodarsko okolje, med njimi geopolitične konflikte, terorizem in migrantske tokove. Vendar pa je bil brexit v ospredju, so priznali na srečanju v Chengduju, zadnjem pred letnim vrhom skupine v prav tako kitajskem mestu Hangzhouu septembra.

Britanski finančni minister Philip Hammond je tako dejal, da je o tej temi teklo veliko pogovorov. »Realnost je, da se bo določena mera negotovosti obdržala prav do konca naših pogajanj z EU,« je dejal.

Pred srečanjem je mednarodni denarni sklad (IMF) znižal napoved rasti svetovnega gospodarstva za letošnje in prihodnje leto; za vsako po 0,1 odstotne točke na 3,1 oziroma 3,4 odstotka. Tudi sklad je izpostavil brexit kot pomemben dejavnik tveganja. Ob tem so analitiki te mednarodne organizacije spomnili, da se situacija še razvija, možnih pa je tudi več negativnih izidov.

Med drugimi tveganji so še upočasnjevanje kitajskega gospodarskega motorja, teroristični napadi in spodleteli državni udar v Turčiji. »Najstrožje obsojamo nedavne teroristične napade,« so v izjavi zapisali finančni ministri. »Znova izražamo solidarnost in odločnost za boj proti terorizmu v vseh oblikah in kjer koli se pojavlja.«

Glede oživljanja svetovne rasti je IMF pozval nekatere države, še posebej Nemčijo in ZDA, h krepitvi javnih izdatkov za infrastrukturo. Temu nasprotuje Berlin.

»Svetovno gospodarstvo težijo številne resne težave,« je v soboto dejal gostitelj srečanja, kitajski finančni minister Lou Jiwei. »Monetarno politiko moramo napraviti bolj zazrto v prihodnost in transparentno ter okrepiti učinkovitost fiskalne politike (...) s tem bi podprli hitrejše okrevanje svetovnega gospodarstva,« je še dodal po poročanju STA.