Slovenski predsednik Borut Pahor v Baden-Württembergu in Bavarski

Obiskal bo Mercedes Benz, Mahle in BMW, odprl poslovni konferenci ter se srečal s tamkajšnjimi Slovenci.

Objavljeno
15. junij 2015 21.47
Zborovanje za mir
B. K., Berlin
B. K., Berlin
Berlin - Slovenski predsednik Borut Pahor s številnimi gospodarstveniki v svojem spremstvu danes prihaja na obisk v Baden-Württemberg in jutri na Bavarsko. Najjužnejši nemški deželi sta tudi najbolj razviti in Slovenija z njima opravi največ blagovne menjave z Nemčijo.

V Stuttgartu, kamor ga je povabil premier Winfried Kretschmann in v Münchnu, kjer se bo srečal s predsednikom vlade Horstom Seehoferjem in županom Dieterjem Reiterjem, bo predsednik Pahor odprl poslovni konferenci, obiskal podjetja Mercedes Benz, Mahle in BMW ter se srečal s tamkajšnjimi Slovenci. Prav v Baden-Württembergu in na Bavarskem živi in dela največ v Nemčiji živečih Slovencev.

Zaradi slabega vremena predsednik Pahor v Nemčijo ne bo pripotoval s Pipistrelovim električnim letalom, ki je v celoti plod domačega razvoja, obisk pa bo vseeno v znamenju zelenih tehnologij in elektromobilnosti, saj bo tudi med posameznimi lokacijami potoval z električnim avtomobilom. Svoji najmočnejši gospodarski partnerici se Slovenija želi predstaviti kot inovativno okolje, ki se zavzema za trajnostni razvoj in k njemu prispeva tudi z najbolj visokimi tehnologijami. Kot so sporočili iz predsednikovega kabineta, se bodo pogovarjali tudi o nadaljnjem sodelovanju v okviru Podonavske strategije in Alpske regije ter na področju turizma in športnega turizma.

Nemčija je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije in slovenski gospodarstveniki s to državo udejanijo skoraj petino vse slovenske menjave s tujino. Zvezni deželi Baden-Württemberg in Bavarska pa imata tudi dolgoletne in dobre izkušnje tudi s poklicnim usposabljanjem mladih s pomočjo dualnega in dodiplomskega izobraževanja, za katerega vlada veliko zanimanje tudi v Sloveniji. Slovenski gostje se bodo o tem pogovarjali v deželnih vladah in podjetjih, ki jih bodo obiskali, predsednik Pahor pa bo z gostitelji razpravljal tudi o problematiki priseljevanja v Evropsko unijo in krizi v Grčiji.