Spet preveč izpuhov v nekaterih nemških in drugih dizelskih avtomobilih

Nemški proizvajalci zaradi novih meritev izpušnih plinov dizelskih motorjev kličejo nazaj 630.000 avtomobilov.

Objavljeno
22. april 2016 16.55
B. K.
B. K.

Berlin − Nemški proizvajalci zaradi novih meritev izpušnih plinov dizelskih motorjev kličejo nazaj 630.000 avtomobilov, katerih motorji pri določenih temperaturah oddajajo preveč izpušnih plinov.

Kot piše časopis Handelsblatt, je spornih 247.000 avtomobilov znamke Mercedes-Benz, med njimi razreda A, B in V, 32.000 Porschejevih macanov, 194 Volkswagnovih amarokov in crafterjev, 66.000 Audijevih Q5, A6 in A8 ter 90.000 Oplovih Zafir, Insignij in Cascad. Od tujih proizvajalcev, ki svojih avtomobilov še niso odpoklicali, nemški mediji omenjajo francoski Renault in nekateri tudi italijanski Fiat.

Pri tokratnih testih sicer niso odkrili nobene goljufive programske opreme in temperaturne prilagoditve izpuhov so v določenih primerih možne tudi po evropski zakonodaji, saj bi bil drugače lahko ogrožen motor in s tem prometna varnost. V omenjenih primerih pa nemška komisija zdaj dvomi, da so dejansko nujne. Teste, ki so jih izvršili pri nemškem zveznem uradu za motorna vozila (KBA), je kmalu po izbruhu Volkswagnovega škandala ukazal nemški prometni minister Alexander Dobrindt, ki bo javnosti kmalu poročal o dosedanjih ukrepih.