Srbija bi rada Titov vozni park

Vladi Slovenije in Srbije sta po skupni seji podpisali več sporazumov s področja prometa, kulture in intelektualne lastnine.

Objavljeno
24. oktober 2016 23.17
Slovenian Prime Minister Miro Cerar, left, and his Serbian counterpart Aleksandar Vucic review honor guards during a welcoming ceremony at the Serbia Palace, in Belgrade, Serbia, Monday, Oct. 24, 2016. Cerar is on a one day visit in Serbia. (AP
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Po skupni seji slovenske in srbske vlade v Beogradu je Aleksandar Vučić povedal, da Srbija zahteva Titova vozila in vilo Bled, Slovenija pa umetnine. Dejal je, da bosta državi vsa vprašanja rešili v prijateljskem duhu, Miro Cerar pa je izpostavil nerešena vprašanja arhivov in delitve diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Srbski premier se zavzema, da bi državi vračanje voznega parka Josipa Broza Tita, vile Bled in umetnin rešili dvostransko, in ne s sporazumom o nasledstvu. Po poročanju medijev ne vidi večjih problemov z delitvijo diplomatsko-konzularnih predstavništev, rešujejo pa tudi problem Beograjske in Ljubljanske banke v New Yorku.

Vučić je poudaril, da je trgovinska menjava med državama lani znašala skoraj 870 milijonov evrov, letos pa bo od 12 do 16 odstotkov višja in bo po pričakovanju presegla milijardo. Slovenska podjetja v Srbiji zaposlujejo 25.000 ljudi, Slovenija ima v Srbiji za 1,2 milijarde evrov investicij, Srbija v Sloveniji pa za 70 milijonov evrov in še rastejo.

Arhivi se počasi vračajo v Slovenijo

Na skupni novinarski konferenci je premier Miro Cerar povedal, da arhivske dokumente počasi že prenašajo iz Srbije v Slovenijo, ki bo dobila 43 originalnih mednarodnih sporazumov iz Arhiva Srbije. Dogovorili so se tudi za digitalizacijo jugoslovanskega arhiva, ki je skupna dediščina. Cerar je še pozval, naj se tako ta proces kot tudi proces urejanja skupnega premoženja in prenosa diplomatsko-konzularnih predstavništev ne ustavita. Po njegovem bo sodelovanje s Srbijo spodbudilo sodelovanje z drugimi državami nekdanje Jugoslavije. Cerar je izrazil zadovoljstvo, ker je blagovna menjava med državama večja od milijarde evrov in ker se povečujejo srbske investicije v Sloveniji.

Za sodelovanje na tretjih trgih

Vladi Slovenije in Srbije sta po skupni seji podpisali več sporazumov s področja prometa, kulture in intelektualne lastnine. Srbska stran je glede brezposelnosti mladih prosila slovensko, naj ji posreduje svoje izkušnje, saj je v Srbiji brezposelnost 43-odstotna. Slovenija se bo zavzemala za to, da vrata EU ostanejo odprta za Srbijo, ki jo je Cerar označil za pomembnega akterja za stabilnost Zahodnega Balkana, gospodarski razvoj in ohranitev miru. Ker je poudaril pomen sodelovanja vseh držav na balkanski migrantski poti, je Vučić dejal, da bosta Srbija in Slovenija glede migrantske krize v stikih in bosta sodelovali. Vladi sta poudarili dobro sodelovanje med varnostnimi organi obeh držav.

Predsednika obeh vlad sta opozorila še na možnosti sodelovanja na tretjih trgih in poudarila, da je treba olajšati nadaljnje poslovanje gospodarskih subjektov v obeh državah. Na srbsko-slovenskem poslovnem forumu je predsednik GZS Marjan Mačkošek izrazil pričakovanje, da bosta vladi znali ustvariti spodbudno poslovno okolje v obeh državah in da bo politika vrnila uslugo gospodarstvu, ki je utiralo pot sodelovanju.