Svetovni izzivi pred Davosom in akcijo ECB

Najbogatejše in najvplivnejše Zemljane najbrž manj skrbi za lastne žepe, bolj pa za svetovno gospodarsko in politično stabilnost.

Objavljeno
20. januar 2015 19.54
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Že samo pričakovanje velikopoteznega odkupovanja državnih obveznic evrskega območja nemške borze potiska v rekordne višine. Tik pred Svetovnim gospodarskim forumom je to za nemške kritike še en dokaz, da kvantitativno sproščanje škodi gospodarskemu razvoju evrskega območja.

»Preprečiti je treba zmanjšanje pritiska na izboljšanje konkurenčnosti zaradi ukrepanja ECB,« je še pred srečanjem svetovne gospodarske in politične elite v švicarskem Davosu povedala nemška kanclerka Angela Merkel. »Devetdeset odstotkov svetovne rasti se izvaja zunaj Evrope, rast pa lahko zagotovi le večja konkurenčnost.« Po poročilih dobro obveščenih bo svet ECB prav zaradi nemških pomislekov odkupovanje državnih obveznic zaupal centralnim bankam posameznih evrskih držav in jamstva zanje ne bodo avtomatično skupna, saj bi to v tretjinskem deležu pomenilo nemška. V nasprotju s konservativno Nemčijo pa predsednik ECB Mario Draghi verjame, da lahko prav veliko povečanje količine v obtoku pomaga gospodarstvom držav, ki jih je evrska dolžniška kriza najbolj prizadela.

Se bo »Super Mariu« posrečil še en veliki met?

Zaradi tako nasprotnih videnj evrskega in svetovnega gospodarstva je zaskrbljenih tudi 2500 poslovnežev, politikov in drugih vplivnih osebnosti iz 140 držav, ki se že zbirajo na 45. Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Celo bogata Švica ni več zdržala nenehnega zmanjševanja menjalne vrednosti skupne evropske valute, zato bodo evrske dileme čutili tudi sami, konec navezave švicarskega franka na evro bo nekaterim pošteno podražil bivanje. Najbogatejše in najvplivnejše Zemljane najbrž manj skrbi za lastne žepe, bolj pa za svetovno gospodarsko in politično stabilnost. Se bo »Super Mariu« posrečil še en veliki met v slogu »karkoli bo potrebno« iz poletja 2012, ko je kot s čudežno paličico umiril takratno evrsko krizo? Svetovna elita s strahom pričakuje tudi nedeljske volitve v Grčiji, kjer še vedno vodi skrajno leva Siriza, neznanke so tudi strmo padanje cene nafte, v primerjavi s prejšnjimi nizka kitajska rast, rusko-ukrajinska zaostrovanja in terorizem.

Tudi tako zahtevne izzive bi bilo lažje reševati, če bi se ekonomisti strinjali o denarni politiki, vendar se o njej mnenja krešejo kot meči na bojnem polju. Mario Draghi in tisti člani sveta ECB, ki so za kvantitativno sproščanje, kot zgled navajajo ZDA in Veliko Britanijo, ki sta s polno paro vključili tiskarne denarja že na začetku zadnje velike recesije in se zdaj lahko pohvalita z višjo gospodarsko rastjo. »Problem evropskega neravnotežja je nemški problem, povzročen z vztrajnim nemškim zavračanjem višanja plač in cen v skladu s tistim, kar bi potreboval evro,« verjame vodilni zagovornik tako imenovane keynesijanske politike Paul Krugman. Nemški ekonomisti zavračajo, da bi šlo za vprašanje porabe, saj so letos prvič uvedli najnižjo zajamčeno plačo, sindikati zahtevajo več kot petodstotno povišanje plač. Nemčija pa ni le največja izvoznica v evrskem območju, ampak tudi ena največjih uvoznic sveta, z levjim deležem uvoza iz drugih evropskih držav.

Očitki, namenjeni politiki Angele Merkel

Po prepričanju nemške konservativne ekonomske šole gre za reforme, saj se po podatkih UBS dohodki evropskih podjetij, zmanjšani za stroške, povečujejo tudi v prej tako problematičnih evrskih državah, kakršni sta Grčija in Španija. Eden vplivnejših davoških govornikov irski ministrski predsednik Enda Kenny pa svoji reformirani državi za leto 2018 že napoveduje polno zaposlenost. »Nikoli več ne smemo z denarjem davkoplačevalcev reševati bank,« dodaja nemška kanclerka Angela Merkel, a mora doma tudi sama poslušati očitke, da vsaj v svoji sedanji vladi raje zapravlja, kot pa reformira. Vsaj nemški in evropski investitorji ta čas raje vlagajo drugje in še posebno v ZDA, čeprav številni kritiki tamkajšnji ugodni razvoj pripisujejo tudi odločnemu obračunu s slabimi bankami, tradicionalni naklonjenosti podjetništvu in nizkim cenam energije. Tako imenovani srednji razred pa je vse šibkejši tudi tam.

Težave tudi drugod po svetu

Japonska že izvaja svoje kvantitativno sproščanje izvaja in na Kitajskem so v preteklem desetletju močno povečali denarno maso v obtoku, zadnje številke pa vsaj zadnji kljub nižanju obresti kažejo močno upočasnjeno gospodarsko rast. Kritiki pa se vseeno sprašujejo, koliko svežega denarja se je zateklo v nepremičninske in druge balone. Ob domnevnih petsto milijardah evrov, kolikor jih zdaj namerava ECB tako ali drugače vložiti v evrske državne obveznice, se mnogi bojijo tudi valutnih vojn. Če hoče Mario Draghi s cenejšim evrom spodbuditi južnoevropske izvoznike, enakim ciljem sledita japonska in kitajska centralna banka. Nekateri ekonomisti pa celo dvomijo, da bo ameriška ob visokem državnem dolgu lahko višala obrestne mere.

Predsednik Draghi evrske vlade nenehno poziva k strukturnim reformam, a zdi se, da je prav njegova domovina Italija med tistimi, ki najbolj oklevajo, na veliko zaskrbljenost Nemčije pa tudi Francija. Po drugi strani pa verjetni zmagovalec grških volitev Aleksis Cipras že napoveduje združitev tistih, ki v evrskem nasprotujejo nemškemu »varčevalnemu diktatu«. Po namigih iz nemške kanclerske palače, da se v tem primeru Grčija lahko poslovi od skupne evropske valute, je sedanja grška opozicija tišja, njeni cilji pa so vsaj pred verjetno zmago enaki. Od lani se je močno poslabšal gospodarski položaj Rusije, Brazilije in še nekaterih do zdaj hitro razvijajočih se držav, kar tudi povečuje nestabilnost v svetu. »Davoški človek« morda res premore zasebna letal in velik vpliv, vendar ima vsaj zdaj tudi veliko skrbi.