Svetovno premoženje se je v desetletju povečalo za skoraj 30 odstotkov

Manj kot deset odstotkov svetovnega prebivalstva ima v lasti 86 odstotkov svetovnega premoženja.

Objavljeno
18. november 2017 10.05
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Zürich - Obseg svetovnega premoženja se je v desetletju po izbruhu svetovne finančne krize povečal za 27 odstotkov, kaže ta teden objavljena študija švicarske bančne skupine Credit Suisse.

V obdobju od sredine minulega do sredine letošnjega leta se je obseg svetovnega premoženja povečal za 6,4 odstotka, kar je največ v takšnem časovnem obdobju v zadnjih petih letih, je razvidno iz poročila. 

Delež premoženja na odraslega prebivalca je bil sredi letošnjega leta s 537.600 dolarjev najvišji v Švici, v Sloveniji je dosegel 62.920 dolarjev. Delež premoženja na odraslega prebivalca je v Švici v 17 letih zrasel za 130 odstotkov.

Premoženje se je najbolj povečalo v ZDA, kjer so gospodinjstva v letu dni svoje premoženje povečala za skupno 8500 milijard dolarjev, kar je polovica svetovnega povečanja. Kitajska je v tem času k svetovnemu premoženju prispevala dodatnih 1700 milijard dolarjev.

Milenijci s precej slabšim finančnim stanjem

Manj kot deset odstotkov svetovnega prebivalstva ima v lasti 86 odstotkov svetovnega premoženja. Število milijonarjev je od leta 2000 zraslo za 170 odstotkov, število posameznikov z več kot 30 milijonov dolarjev osebnega premoženja pa je doseglo približno 45.000, kar je petkrat toliko kot ob prelomu tisočletja.

Avtorji študije ob tem opozarjajo, da se t. i. milenijska generacija sooča s precej manj ugodnimi tržnimi razmerami, kar bo najverjetneje omejilo njihove možnosti za znatnejše izboljšanje finančnega stanja. Pri tem študija izpostavlja predvsem porast deleža nestabilnih zaposlitev, višje cene nepremičnin in manj ugodne pogoje za pridobitev posojil.