Švica začela objavljati imena tujih davkoplačevalcev

Tuji davčni organi se na švicarsko zvezno davčno upravo obračajo s prošnjo, da jim pomaga izslediti »pogrešane« davkoplačevalce.

Objavljeno
25. maj 2015 17.17
SWITZERLAND-BANKING-TAX-HSBC-TAXATION-FILES
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Bern - Švica je začela na spletu javno objavljati imena tujih fizičnih in pravnih oseb, vpletenih v davčne preiskave v domačih državah. Med njimi so tudi imena Evropejcev, imena Američanov pa so objavljena le z inicialkami, je v nedeljo objavil švicarski tednik Sonntagszeitung.

Švica je preplavljena s formalnimi prošnjami tujih davčnih organov, zato je začela v zveznem uradnem listu objavljati sezname komitentov bank, in sicer imena, rojstne datume in državljanstva, je poročal Sonntagszeitung, ki ga na spletni strani povzema nemški Deutsche Welle.

Tuji davčni organi se na švicarsko zvezno davčno upravo v Bernu obračajo s prošnjo, da jim pomaga izslediti »pogrešane« davkoplačevalce. V zameno za dokumentacijo morajo pristati na zaupnost v zvezi z nadaljnjimi podrobnostmi komitentov tamkajšnjih bank, piše STA.

Vsi identificirani si lahko v Švici zagotovijo pravno varstvo.

V švicarskem zveznem majskem uradnem listu so bila navedena imena Špancev, Indijcev, Nizozemcev, Nemcev, Britancev, Američanov in Južnokorejcev, poleg njih pa tudi imena podjetij, registriranih v Panami, na Bahamih in v Španiji.

Lani se je sicer v Nemčiji samorazkrilo rekordnih 40.000 neplačnikov, ki so svoj denar nezakonito skrili v tujini. Za to so se odločili na podlagi zakonodaje, ki jim je omogočila poplačilo že zapadlih davkov.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev ICIJ je februarja razkril, da je švicarska enota bančnega velikana HSBC pomagala strankam iz več kot 200 držav utajiti za več milijonov dolarjev davkov.

V omenjeni podružnici so poudarili, da ves čas sodelujejo s švicarskimi oblastmi. K temu so se po plačilu kazni zaradi pomoči Američanom pri izogibanju plačevanju davkov zavezali tudi v švicarskih bančnih velikanih UBS in Credit Suisse.

Švica je marca z Avstralijo podpisala dogovor o avtomatični izmenjavi davčnih informacij z Avstralijo, podobna sporazuma pa sta načrtovana tudi z ZDA in EU.