Trgi nestrpno čakajo na sredine odločitve Feda

Ameriška centralna banka tudi o obrestih in izhodu iz 4500 milijard dolarjev težkega kvantitivnega sproščanja.

Objavljeno
18. september 2017 18.28
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana – Bo ameriška centralna banka Federal Reserve v sredo dvignila obrestno mero? Kot kaže ne, bo pa verjetno sporočila, kako bo zmanjšala količino obveznic, ki jih je nakupila v letih protikriznega kvantitativnega sproščanja.

Finančni trgi z velikim zanimanjem čakajo na odločitve Feda, ki jih bo predsednica Janet Yellen sporočila v sredo, po dvodnevnem zasedanju ameriških centralnih bankirjev. V pričakovanju preobrata pri kvantitativnem sproščanju in bolj zategnjene denarne politike se je vrednost ameriške valute že včeraj rahlo povzpela, na drugi strani pa se je vrednost zlata kot alternativne naložbe znižala.

»Analitiki ocenjujejo, da je verjetnost za dvig obrestnih mer na tokratnem zasedanju Feda izjemno majhna. Kljub vsemu pa vlagatelji sestanka ne bodo zanemarili, saj naj bi centralni bankirji podali signal glede normalizacije Fedove bilance in tudi komentirali trende na trgu delovne sile. Glede na to, da še vedno nismo priča inflatornim pritiskom, ni razlogov, da bi Fed agresivneje zaostroval monetarno politiko. Pri tem bi bilo odlašanje [z dvigom obrestnih mer] pozitivno tudi za obnovo, ki bo sledila tokratni sezoni orkanov,« je za Delo povedal analitik Matej Šimnic iz družbe Alta Invest.

Ameriška centralna banka je v času finančne krize, še posebej po padcu banke Lehman Brothers, nakupila za približno 4500 milijard dolarjev obveznic, s katerimi je vbrizgala dodatno likvidnost v ameriški finančni in bančni sistem. S tem je preprečila kreditni krč in spodbudila povpraševanje. Pričakovati je, da bo Fed razkril načrte, kako bo postopoma omejil nadaljnje nakupe državnih in drugih obveznic in s tem počasi znižal svojo izpostavljenost v teh papirjih na približno tri tisoč milijard dolarjev. S tem bi tudi ustvaril manevrski prostor za posredovanje v prihodnjih krizah, zajezil morebitne inflacijske pritiske in posredno tudi okrepil vrednost dolarja.

Odločitev verjetno decembra

Kar zadeva obresti, pa je, kot rečeno, pričakovati, da bo Fedov odbor za odprti trg (Federal Open Market Comitee) tokrat obdržal ključno obrestno mero (federal funds rate) v zdajšnjem razponu med 1 do 1,25 odstotka, naslednji dvig obrestnih mer pa naj bi se tako zgodil decembra, ko bo Fed imel na mizi tudi več podatkov o letošnji ameriški gospodarski rasti in zaposlenosti. V anketi, ki jo je pripravil Wall Street Journal, je bilo takega mnenja skoraj tri četrtine vprašanih ekonomistov, večina od njih tudi meni, da si Janet Yellen zasluži ponovitev mandata, ki se ji izteče februarja prihodnje leto.