Trumpova politika škoduje svetovnemu gospodarstvu

Po anketi münchenskega Ifo-inštituta menedžerji iz 120 držav zelo negativno ocenjujejo vlogo novega ameriškega predsednika.

Objavljeno
07. november 2017 16.19
D. S.
D. S.

Ameriški predsednik Donald Trump se zelo rad postavlja kot zelo izkušen poslovnež. Toda po rezultati ankete, ki jo je na vzorcu nekaj manj kot tisoč vprašanih menedžerjev iz 120 držav sveta opravil münchenski Ifo-inštitut, je Trumpova poslovna izkušenost zelo daleč od njegovih lastnih predstav o sebi.

Ogromna večina uglednih svetovnih poslovnežev je namreč zelo negativno ocenila vpliv Trumpove administracije na svetovno gospodarstvo, podobno, čeprav nekoliko manj kritično pa so se do svojega predsednika izrekli tudi ameriški menedžerji. 

Da so posledice Trumpovega predsedovanja za svetovno gospodarstvo negativne, je v anketi odgovorilo kar 73,9 odstotka vprašanih svetovnih menedžerjev, med ameriškimi pa je bilo takih 57,6 odstotka. Med 929 vprašanimi eksperti iz 120 držav je Trumpova administracija najslabše ocene dobila na področju socialne pravičnosti in zaščite okolja, strokovnjaki pa so bili zelo kritični tudi do trgovinske politike nove ameriške administracije, pri kateri si novi predsednik na vse kriplje prizadeva, da bi pravila svetovnega trgovanja priredil tako, da bi koristila predvsem ZDA. 

Še prav posebej negativno so bili do Trumpove vloge v svetovnem gospodarstvu kritični gospodarski eksperti iz takih ZDA sosednjih državah, kot sta Kanada in Mehika, s katerima se ameriška administracija ta čas pogaja o razveljavitvi prostotrgovinskega sporazuma Nafta.

Da bo Trump v marsičem pokvaril gospodarske odnose, so bili v anketi večinoma prepričani tudi ameriško gospodarstveniki, ki pa so predsednikov škodljiv vpliv na ameriške notranje gospodarske razmere vseeno ocenili nekoliko bolj prizanesljivo  od ostalih. Samo 38 odstotkov vprašanih ameriških ekspertov je v primerjavi s 57,6 odstotka vseh vprašanih na svetovni ravni menilo, da je Trumpovo predsedovanje negativno tudi za ameriško gospodarstvo.

Vseeno pa je bila tudi večina ameriških poslovnežev mnenja, da je Trumpova administracija neučinkovita in škodljiva tudi ko gre za ameriške notranjepolitične razmere. Še najmanj kritik je predsednik dobil pri svoji politiki zaposlovanja in odpravljanja odvečne birokracije.