Turčija bi del zalog ciprskega zemeljskega plina

»Skupaj izkoriščajmo to bogastvo,« je Davutoğlu dejal ob začetku dvodnevnega obiska v Atenah.

Objavljeno
06. december 2014 16.20
GREECE-TURKEY-DIPLOMACY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atene - Turški premier Ahmet Davutoğlu je v petek dejal, da si njegova država želi deleža zalog energentov pred obalami Cipra, kar je sicer že nekaj časa jabolko spora med Grčijo, Ciprom in Turčijo. Območje vzhodnega Sredozemlja, ki ga je Ciper razglasil za svojo izključno ekonomsko cono, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije bogato z zemeljskim plinom.

»Skupaj izkoriščajmo to bogastvo,« je Davutoğlu dejal ob začetku dvodnevnega obiska v Atenah. Na grško-turškem gospodarskem forumu je ob tem predlagal, da bi »lahko zaloge zemeljskega plina preko Turčije povezali z Grčijo«, poroča STA.

Po ocenah naj bi bilo v vzhodnem Sredozemlju na območju izključne ekonomske cone mednarodno priznane Republike Ciper od 102 do 170 milijard kubičnih metrov zalog zemeljskega plina.

Ankara ne priznava ciprske izključne ekonomske cone in je začela nedavno na tem območju izvajati iskanje nafte in plina, kar pa je razjezilo Nikozijo in Atene. Grčija je turško ravnanje označila za kršitev ciprskih ozemeljskih pravic.

Davutoğlu je medtem v petek zatrdil, da si Turčija ne želi zaostrovanja v Egejskem morju in v vzhodnem Sredozemlju. A Turčija nasprotuje ciprskemu izkoriščanju energetskih zalog ob obalah, preden bi se sklenil sporazum, ki bi razrešil več desetletij trajajočo delitev Cipra, piše STA.

Turška vojska je namreč 20. julija 1974 v odgovor na državni udar ciprske narodne garde, podprte s strani vojaškega režima v Grčiji, vdrla na severni del otoka in tam omogočila ustanovitev turške države. Pogovori o ponovni združitvi otoka potekajo že vse od leta 1974, a so doslej še vedno zašli v slepo ulico. Ciprski Grki in Turki tako še danes živijo razdeljeni.

Turški premier se je z več ministri v Grčiji mudil v okviru pobude iz leta 2010 za izboljšanje odnosov med sosedama.

Danes se je srečal z grškim premierjem Antonisom Samarasom, s katerim sta se zavzela za tesnejše sodelovanje na vseh gospodarskih področjih in odpravo napetosti med državama. Samaras je turškemu kolegu zagotovil, da se Grčija zavzema za sprejem Turčije v Evropsko unijo. Oba sta izrazila upanje, da se bo razrešilo ciprsko vprašanje, še poroča STA.