Uber se umika iz Madžarske

Mandžarska je sprejela zakonodajo, ki blokira ponudnike taksi storitev, ki nimajo primernih dispečerskih centrov.

Objavljeno
16. julij 2016 11.26
HUNGARY-PROTEST/
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Ameriško podjetje Uber, ki ponuja iskanje cenovno ugodnih prevozov prek mobilne aplikacije, se po številnih težavah na evropskih tleh umika iz Madžarske. Uber je minuli teden sporočil, da bodo zaradi nove madžarska zakonodaje, ki jim onemogoča poslovanje, s 24. julijem prenehali z delovanjem.

V nedeljo, 24. julija, bo na Madžarskem namreč veljati začela nova zakonodaja, ki blokira ponudnike taksi storitev, ki nimajo primernih dispečerskih centrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uber poudarja, da pod takimi pogoji ne morejo več poslovati na Madžarskem, čeprav imajo pravilno urejene licence in plačuje davke. Uber je na madžarski trg vstopil novembra 2014, odtlej pa pridobil okrog 1200 voznikov in 160.000 registriranih uporabnikov.

Ameriško podjetje je zraslo v enega najvrednejših startupov, saj naj bi bilo po nekaterih ocenah vredno 44 milijard evrov. Prisotno je v več kot 50 državah, poleg Madžarske še v 21 državah EU. Vendar pa se povsod sooča s težavami in ogorčenim nasprotovanjem taksisov. Samo prejšnji mesec je francosko sodišče družbi prisodilo 800.000 evrov kazni.

Uber se je Evropski komisiji že pritožil zaradi ravnanja Francije, Nemčije in Španije, saj menijo, da s svojo politiko, ki omejuje njihovo delovanje, krši evropsko zakonodajo.