Ukrajina IMF zaprosila za nov program pomoči

Kijev hoče doseči tudi spremembo pogojev za poplačilo dolgov.

Objavljeno
22. januar 2015 11.15
DAVOS-MEETING/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Davos − Ukrajina je Mednarodni denarni sklad (IMF) zaprosila za nov širši program pomoči, hoče pa doseči tudi spremembo pogojev za poplačilo dolgov, je v Davosu po pogovoru z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom v sredo povedala generalna direktorica IMF Christine Lagarde.

Kot je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma dejala Lagardova, jo je Porošenko seznanil, da so IMF zaprosili za večletni program, ki bi nadomestil sedanjega, piše Slovenska tiskovna agencija. Dodala je, da se bodo glede prošnje posvetovali z izvršnim odborom sklada.

IMF je aprila lani odobril 17 milijard dolarjev finančne pomoči Ukrajini za dve leti v okviru širšega reševalnega paketa v vrednosti 27 milijard dolarjev, a pod pogojem, da Ukrajina sprejme obsežne in zahtevne reforme. To med drugim pomeni višje davke, ostre varčevalne reze v javnem sektorju in povišanje cen energije. IMF zahteva tudi privatizacijo državnih podjetij, ki ustvarjajo izgubo, in okrepitev boja proti korupciji. A doslej je Ukrajina pri uvajanju reform storila le malo. IMF, ki je Kijevu doslej dal le del pomoči, je sicer že izrazil bojazen, da bo Kijev potreboval dodatno takojšnjo pomoč v višini 15 milijard dolarjev, piše STA.

Ukrajinska vlada trdi, da je ugoditev prošnje ključna za preobrat v gospodarstvu, ki je močno oslabljeno zaradi konflikta na vzhodu države. Lani se je gospodarstvo skrčilo za 7,5 odstotka, kar je za državo predstavljalo najslabše leto po koncu druge svetovne vojne. Za letos je napovedano dodatno krčenje gospodarstva za pet odstotkov.

Po besedah ukrajinske finančne ministrice Natalije Jaresko bi nov program IMF državi omogočil dostop do dodatnih virov, kar bi posledično vodilo do gospodarske rasti, vzpostavitve ustreznih rezerv in utrditev finančne stabilnosti.

S ciljem stabilizacije svojih financ se bo Kijev posvetoval tudi z mednarodnimi posojilodajalci − ob IMF so to še Evropska unija, Svetovna banka in Japonska − o možnosti reprogramiranja dolga, je še povedala ministrica, ki je pogovore napovedala za konec meseca, še piše STA.