V banki Barclays noga glavnemu izvršnemu direktorju

Antony Jenkins je dobil odpoved »s takojšnjim učinkom«, poslovanje pa bo do izbire novega glavnega izvršnega direktorja vodil predsednik upravnega odbora John McFarlane.

Objavljeno
08. julij 2015 15.20
reu/USA-CLINTON/
M. F. K., gospodarstvo, STA
M. F. K., gospodarstvo, STA
London − Britanska banka Barclays je odpustila glavnega izvršnega direktorja Antonyja Jenkinsa. Upravni odbor je ocenil, da banka potrebuje novo vodstvo, ki bo hitreje izpeljalo potrebno prenovo banke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Jenkins je dobil odpoved »s takojšnjim učinkom«, poslovanje pa bo do izbire novega glavnega izvršnega direktorja vodil predsednik upravnega odbora John McFarlane.

Jenkins je na čelo Barclaysa prišel julija 2012, ko je nadomestil Boba Diamonda, ki je moral odstopiti zaradi škandala glede manipulacij z medbančnimi obrestnimi merami libor in euribor.

Jenkins bo dobil še letno plačo v višini 1,1 milijona funtov (1,5 milijona evrov), 950.000 funtov dodatnega plačila »za funkcijo«, ki so ga v banki uvedli ob napovedih o omejitvah plačil vodilnim bankirjem na ravni EU in ni povezano z rezultati, ter pokojnino v višini 363.000 funtov na leto.

Banka je morala leta 2012 britanskim in ameriškim regulatorjem plačati 2,4 milijarde funtov kazni zaradi manipulacij z liborjem in euriborjem v letih 2005 in 2009.

Barclays je bila ena izmed šestih velikih bank − poleg nje še JP Morgan Chase, Citigroup, Royal Bank of Scotland, UBS in Bank of America −, ki so morale regulatorjem plačati skupno skoraj šest milijard dolarjev kazni.

Jenkins je v današnji izjavi, kot jo povzema AFP, zapisal, da je glavni izvršni direktor postal v posebej težkih časih za banko in da je ponosen na to, da so od takrat naredili velik napredek.