V Grčiji preračunali – Nemčija jim dolguje 278 milijard evrov

Nemški minister je zahteve Grčije po odškodnini za zločine, storjene med drugo svetovno vojno, že označil za »neumne«.

Objavljeno
07. april 2015 20.24
Greece Germany Reparations
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Atene – Grške oblasti so javnosti prvič sporočile uradni znesek, ki naj bi ga Nemčija dolgovala Grčiji za nacistične zločine iz druge svetovne vojne.

»Po naših izračunih dolg, povezan z nemškimi reparacijami, znaša 278,7 milijarde evrov,« je parlamentarnemu odboru, pristojnemu za reševanje grške finančne krize, povedal namestnik grškega finančnega ministra Dimitris Mardas.

Mardas je pojasnil, da je v znesek vštetih tudi 10,3 milijarde evrov okupacijskega posojila, ki ga je morala pod prisilo Nemčiji dati grška centralna banka.

Pozneje je o višini odškodnine spregovoril tudi obrambni minister Panos Kamenos. Dejal je, da so do tega zneska prišli na podlagi novih »presenetljivih dokazov«, ki jih je doslej hranila ameriška vojska. Nanašajo se na ogromno škodo, storjeno »v vsaki vasi, v vsakem mestu«. »Dokazi so tako prepričljivi, da bi zaradi njih lahko ponovno odprli primere, tudi tiste, ki so že bili na sodišču,« je še povedal.

Uradni Berlin je grške zahteve po vojnih reparacijah v preteklosti že večkrat zavrnil s pojasnilom, da so svoj dolg poplačali že leta 1960. Črto pod vprašanjem vojnih reparacij pa da so dokončno potegnili pred več kot dvajsetimi leti, še pred združitvijo takratnih Nemčij.

Nemška kanclerka Angela Merkel je prejšnji mesec tako pojasnila, da je »politično in pravno gledano« vprašanje rešeno, da pa se bodo Nemci vedno zavedali »zločinov, ki so jih zagrešili« in da nacistične zločine jemljejo »zelo, zelo resno«.

Grški dolg mednarodnim upnikom znaša skupaj 240 milijard evrov in prav to je po besedah nemškega gospodarskega ministra Sigmarja Gabriela tudi razlog za grško zanimanje za preteklost. »Če povem po pravici, mislim, da gre za neumnost. S tem ne naredimo niti milimetra naprej pri stabilizaciji Grčije.«

A vse nemške stranke vendarle ne nasprotujejo zahtevam Grčije. Annette Groth iz opozicijske Die Linke je prepričana, da bi se morale nemške oblasti vsaj pozanimati, kako so Atene prišle do te številke. »Kategorični »nein« nemške vlade ne sme kar obveljati. Sedemdeset let po koncu vojne gre za sramoto,« je še povedala za Reuters.