Jutri odločitev EU in Kanade o usodi vrha za podpis Cete

Belgija je dobila rok za zagotovitev podpore podpisu sporazuma, v nasprotnem primeru bo vrh odložen.

Objavljeno
23. oktober 2016 19.04
EU-SUMMIT/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Bruselj − Jutri bo padla odločitev Evropske unije in Kanade o usodi za četrtek načrtovanega vrha v Bruslju, kjer naj bi podpisali soglasje o trgovinskem sporazumu (Ceta), so sporočili viri v Bruslju. Belgija je tako dobila rok za zagotovitev podpore podpisu sporazuma, v nasprotnem primeru bo vrh odložen, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Jutri popoldne/zvečer se bosta predsednik evropskega sveta Donald Tusk in kanadski premier Justin Trudeau v telefonskem pogovoru odločila, ali v četrtek vrh bo,« je po navedbah STA sporočil neimenovani vir.

Tusk bo imel v ponedeljek najprej pogovor z belgijskim premierjem Charlesom Michelom, na podlagi katerega se bo nato Trudeau odločil, ali bo v četrtek odpotoval v Bruselj na podpis sporazuma. Če Michel ne bo prepričal Tuska, da bo Belgija EU omogočila podpis sporazuma, bo vrh EU-Kanada do nadaljnjega odložen. Kot smo poročali, se je namreč parlament belgijske regije Valonije pretekli teden odločil, da ne bo dal soglasja k podpisu Cete, belgijska zvezna vlada pa za podpis potrebuje privolitev vseh petih regionalnih parlamentov.

Evropska komisarka za socialne zadeve Marianne Thyssen je danes za belgijsko televizijo RTL izrazila upanje, da bo do podpisa sporazuma v četrtek prišlo, a predsednik belgijske socialistične frankofonske stranke in nekdanji premier Elio Di Rupo v to dvomi, še piše STA