Varufakis: Zdaj nam morajo naproti priti tri institucije

Grški zunanji minister je po še enih pogajanjih znova zatrdil, da so odločeni ostati v evroobmočju.

Objavljeno
26. junij 2015 15.25
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Atene - Dan po tem, ko že četrto krizno pogajanje finančnih ministrov evrskih držav z Grčijo ni obrodilo sadov, je grški finančni minister za irski RTE pojasnil, da posojilodajalci in grške oblasti še vedno vztrajajo vsak na svoji strani. Na potezi so zdaj po njegovih besedah tri institucije, znova pa je zatrdil, da v Grčiji ostajajo zavezani cilju - ostati v evroobmočju.

Kljub intenzivnim nočnim in jutranjim pogajanjem med Grčijo in upnicami sta včeraj strani na sestanek evroskupine prišli vsaka s svojim predlogom. Na vprašanje, ali se od uradnih Aten še vedno zahteva ukrepe, na katere ne morejo pristati, je Varufakis odgovoril: »Vsekakor, vsekakor. Grška stran se je uklonila v vseh pogledih, da bi ugodila nekaterim že nenavadnim zahtevam institucij. Zdaj je na njih, da nam pridejo naproti.«

Pojasnil je, da še vedno nasprotuje dvigu davka na dobiček pravnih oseb, a na drugi stran ne podpira nižanja pokojnin tistim, ki že tako živijo pod pragom revščine. »Te dileme mene in mojo vlado postavljajo v nemogoč položaj, izbiramo med resnično zahtevnimi in težavnimi slabimi izbirami,« je povedal.

Po njegovih besedah bodo varčevalni ukrepi, ki jim jih vsiljujejo upnice, zavrli gospodarsko rast države in jim močno otežili možnost, da povrnejo svoje dolgove. »Torej, ko mi bodo rekli, naj se podpišem pod sporazum, ki je očitno nesprejemljiv, tega ne bom naredil,« je obljubil.

V Bruslju se sicer danes nadaljuje vrh EU, katerega glavna tema so varnostni izzivi, a so se ob robu po poročanju AFP srečali grški premier Aleksis Cipras, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande. Glavni cilj srečanja je bilo sprostiti napetost med Atenami in mednarodnimi upniki pred sobotnim srečanjem finančnih ministrov, ki bo, kot sta zatrdila Merklova in Holland, odločilen pri iskanju kompromisa med Grčijo in posojilodajalci.