Zaradi očitkov o podkupovanju odstopil japonski gospodarski minister

Ministra in njegove uslužbence so obtožili, da so od gradbenega podjetja sprejeli okoli 100.000 dolarjev podkupnine.

Objavljeno
28. januar 2016 12.12
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Tokio − Potem ko so se prejšnji teden v japonskih medijih pojavila poročila o domnevno koruptivnem ravnanju gospodarskega ministra in njegovih uslužbencev − obtožili so jih, da so od gradbenega podjetja sprejeli okoli 100.000 dolarjev podkupnine −, je minister Akira Amari danes sporočil, da odstopa s položaja.

»Zaradi svoje odgovornosti kot poslanec, dolžnosti kot član kabineta in ponosa kot politik bom odstopil s položaja,« je po navedbah Slovenske tiskovne agencije povedal 66-letni Amari, ki sicer očitke zavrača. Priznal je, da so kuverte, polne denarja, res prispele v njegovo pisarno, vendar je zatrdil, da je svoji tajnici naročil, naj del denarja obravnava v skladu s pravili o političnih donacijah, preostanek pa naj vrne. Dodal je, da gradbeno podjetje ni hotelo sprejeti vrnjenega denarja. Ministrova tajnica je okoli 25.000 dolarjev porabila za »zasebno uporabo«, je še povedal Amari, ne da bi podal podrobnosti. Prav tako ni razkril natančnega zneska, ki je prispel na ministrstvo, piše STA.

Amarijev odstop je velik udarec za japonskega premiera Šinza Abeja, ki hoče s svojo gospodarsko politiko z vzdevkom abenomija ponovno zagnati japonsko gospodarstvo, dodaja STA.

»Gospodarstvo je tik pred tem, da se po 15 letih izvleče iz deflacije,« je danes poudaril Amari. »Čim prej moramo sprejeti sveženj zakonov, da zagotovimo trdno gospodarstvo. Pri tem se moramo izogniti vsem oviram in jaz ne bom izjema,« je poudaril.

Abe je, odkar je konec leta 2012 prišel na oblast, zaradi podobnih finančnih škandalov izgubil še tri druge ministre, dodaja STA. Leta 2014 sta dve ministrici odstopili zaradi očitkov, da sta neustrezno porabili javni denar − nasprotniki so jima očitali poskus kupovanja glasov −, lani pa je odstopil kmetijski minister Koja Nišikava, ki so ga obtožili sprejemanja nezakonitih političnih donacij.