Amnestirani državni izdajalec v kritičnem stanju

Ruska oblast nima informacij o nekdanjem vohunu Sergeju Skripalu, ki so ga našli nezavestnega v britanskem Salisbaryju.

tor, 06.03.2018, 10:44; spremenjen: 18:23

Medtem ko so na Zahodu ­pohiteli s špekulacijami, da je Kremelj v Veliki Britaniji poskusil zastrupiti še enega izdajalca domovine, so v Moskvi zatrdili, da o 66-letnem nekdanjem ruskem vojaškem obveščevalcu niso imeli nobenih informacij, a da so pripravljeni pomagati pri preiskavi.

O Sergeju Skripalu, ki je s 33-letno hčerjo v nedeljo obležal nezavesten na klopi v nakupovalnem središču v Salisburyju na jugu Anglije, ni bilo slišati od leta 2010, ko je takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev podpisal ukaz o pomilostitvi štirih ruskih državljanov, med katerimi je bil poleg za državno izdajo obsojenega Skripala tudi javnosti precej bolj znan nekdanji sodelavec Ruske akademije znanosti Igor Sutjagin.

Pomiloščene »izdajalce domovine« so takrat na dunajskem letališču zamenjali za deseterico »spečih« ruskih vohunov, ki so jih poleti 2010 v ZDA odkrili med odmevno operacijo zveznega pre­iskovalnega urada FBI. Skripala, ki je do leta 1999 služil kot polkovnik ruske vojaške obveščevalne službe GRU, potem štiri leta delal na zunanjem ministrstvu, do aretacije konec leta 2004 pa se preživljal kot »poslovnež«, so v domovini obsodili, ker je britanski obveščevalni službi za dobro plačilo skoraj desetletje izdajal imena ruskih vohunov po Evropi. Ker je dejanje priznal in sodeloval s tožilstvom, mu je avgusta 2006 sodišče namesto zahtevanih 15 let zapora prisodilo 13 let za rešetkami.

Policija je po incidentu preventivno zaprla bližnjo restavracijo Zizzi, poroča BBC. Foto: Toby Melville/Reuters

Po poročanju nekaterih britanskih medijev se je Skripal, ki mu je pred leti umrla žena, v zadnjem času počutil ogroženega in je menda celo prosil oblasti za zaščito. Zato so zahodni komentatorji njegovo skrivnostno nedeljsko slabost, zaradi katere je še vedno v kritičnem stanju, že povezali z razvpitim primerom nekdanjega uslužbenca ruske obveščevalne službe FSB Aleksandra Litvinenka, ki je leta 2006 umrl v Londonu zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210.

Britanske oblasti so za smrt sodelavca v Veliko Britanijo »samo­izgnanega« ruskega oligarha Borisa Berezovskega obtožile dva ruska državljana, o »likvidaciji« pa naj bi bil obveščen ruski predsednik Vladimir Putin. V Moskvi so britanske obtožbe vztrajno zanikali, opozarjali, da je London zavrnil ponujeno sodelovanje ruskih preiskovalcev, domnevna storilca pa sta v Rusiji postala celo znani javni osebnosti.

Propagandistična novinarska raca

Eden od njiju je Andrej Lugovoj, ki je priznal, da se je srečal s pokojnim Litvinenkom, britanske obtožbe pa je odločno zanikal. Zdaj je Lugovoj poslanec in član dumskega odbora za varnost in preprečevanje korupcije. Včeraj je tudi zadnji primer označil za »propagandistično novinarsko raco« in opozoril, da so mediji že polni namigovanj in obtožb, čeprav britanske oblasti še niso dale uradnih izjav o Skripalovem zdravstvenem stanju. »Glede na to, da se v Veliki Britaniji ves čas dogajajo zgodbe z gentlemani, ki so zbežali iz Rusije, se ni več ničemur čuditi,« je za agencijo RIA Novosti povedal človek, ki ga britanske oblasti iščejo zaradi domnevnega umora Litvinenka.

Po poročanju britanskih medijev zdravniki še ugotavljajo, zakaj sta se Skripal in njegova hči znašla v smrtni nevarnosti, na spletnih straneh lokalnega časnika Salisbury Journal pa so v nedeljo zapisali, da »reševalci domnevajo, da utegne biti povzročitelj močno zdravilo fentanil - sintetični opiat, ki je od petdesetkrat do stokrat hujši od heroina«. To je nekdanjega generalmajorja FSB Aleksandra Mihajlova, ki je zdaj član ruskega sveta za zunanjo in obrambno politiko, spodbudilo k razmišljanju, da sta bila Skripal in njegova hči najbrž pod velikim stresom in sta se uštela pri odmerjanju tega pomirjevala.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavil, da v Moskvi niso imeli nobenih informacij o nekdanjem ruskem obveščevalcu, ki si je našel pribežališče na jugu Anglije, je pa ponudil Londonu sodelovanje pri preiskavi. Če ne bodo pokazali dejstev, ki dokazujejo »rusko sled«, bo to še en primer zahodne propagandne vojne proti Rusiji, je včeraj ugotovil komentator ruskega časnika Argumenti i fakti Andrej Sidorčik. V svojem prispevku piše, da je Moskva nekoč tudi v tujini obračunavala z nasprotniki, kakor sta bila revolucionarni voditelj in ustanovitelj Rdeče armade Lev Trocki ali ukrajinski nacionalist Stepan Bandera, a da zdaj takšne metode niso več priljubljene. Tudi če bi bile, bi jih po komentatorjevih besedah uporabili le v dveh primerih: če bi žrtev pomenila skrajno nevarnost v tem trenutku ali če izdajalec, ki je opazno škodil interesom države, ne bi bil že kaznovan.

To po Sidorčikovem mnenju ne velja za Skripala, ki je za izdajo domovine že odslužil pet let in pol zapora, preostali del zaslužene kazni pa mu je država s pomilostitvijo odpisala. Kot dokaz je komentator navedel besede Sutjagina, ki so ga pred osmimi leti pomilostili in zamenjali hkrati s Skripalom. Ta je za ameriški državni Radio Svoboda izjavil, da ne verjame, da so njegovega »sotrpina« zastrupile ruske tajne službe, saj je »racionalna analiza pokazala, da je bil za tovrstno dejanje izbran nepravi čas«.

»Pritok negativnih informacij je bil v zadnjih treh, štirih tednih že brez tega ogromen, zato bi moral biti tisti, ki bi k temu dodal še tak 'dinamit', res popoln idiot. Ni jasno, zakaj bi hoteli obračunati s Skripalom. On je priznal krivdo, odsedel del kazni in bil amnestiran. Ne vidim smisla v tem, da bi se mu maščevali,« je povedal nekdanji raziskovalec Inštituta za ameriške in kanadske študije pri Ruski akademiji znanosti, ki je zaradi domnevnega izdajanja skrivnosti britanskim obveščevalcem v ruski kehi preždel enajst let.

Prijavi sovražni govor