Angela Merkel še naprej za evropsko rešitev begunske krize

Turčiji »ni mogoče izkazati dovolj spoštovanja«, a bo odprava vizumov povezana s pogoji.

sre, 16.03.2016, 15:14

Berlin − »Evropi ni v čast, da ji je bilo kot Uniji osemindvajsetih držav s petsto milijoni državljanov doslej težko razdeliti breme,« se je nemška kanclerka Angela Merkel dan pred še enim vrhom med EU in Turčijo v bundestagu zavzela za »evropske rešitve« begunske krize. »Trenutno olajšanje, ki ga zdaj občutijo Nemčija in nekatere druge članice, je eno, položaj v Grčiji pa nekaj popolnoma drugega.« To ne more trajati, Evropa mora vsaj postopoma napredovati. Begunci v Idomeniju pa morajo zaupati grški vladi, čeprav so razočarani, da ne smejo oditi tja, kamor si želijo.

Poraz krščanskodemokratskih kandidatov na nedavnih volitvah v Baden-Württembergu, Porenju - Pfalškem in Saški - Anhaltu očitno ni zamajal kanclerkinega prepričanja, da je treba zavarovati zunanje meje Evropske unije, pri zagotavljanju boljših pogojev življenja pa pomagati Turčiji in drugim državam na območju. Še posebej Turčiji da »ni mogoče izkazati dovolj spoštovanja« za sprejem 2,7 milijona beguncev, za dober kompromis pa je pomembno obojestransko prejemanje in dajanje, je poudarila Angela Merkel.

Gre seveda za vroče razprave zaradi visokih turških finančnih zahtev in morda še bolj zaradi pričakovanja o odpravi vizumov za potovanja turških državljanov v Evropsko unijo že z junijem. »Treba je še veliko stvari rešiti in poskrbeli bomo, da bodo ti pogoji tudi v celoti upoštevani,« je poudarila krščanskodemokratska prvakinja Nemčije in dodala, da vstop Turčije v EU ni na dnevnem redu, s Turčijo pa se je treba pogovarjati že zaradi vprašanj o človekovih pravicah in svobodi tiska. Ankaro je tudi pozvala, naj Natovim silam omogoči nadzor nad vsemi begunskimi potmi v Egejskem morju, saj se novim razmeram hitro prilagajajo tudi tihotapci z ljudmi.