Aretirali osumljene načrtovanja napada na azilni dom

Švedska policija je prijela 14 poljskih skrajnih desničarjev, pri katerih so našli sekire, nože in železne cevi.

Mo. B.
sre, 10.02.2016, 09:30

Stockholm − Švedska policija je v ponedeljek zvečer aretirala 14 ljudi, ki so domnevno načrtovali napad na enega od tamkajšnjih azilnih centrov. »Gre za poljske državljane, ki pripadajo skrajno desni sferi,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP včeraj povedal predstavnik policije Lars Alvarsjo.

Na muhi so se menda znašli prebivalci azilnega centra v kraju Nynäshamn, ki je od Stockholma oddaljen približno 60 kilometrov.

Po poročanju časnika Aftonbladet, ki ga povzema AFP, je nekaj osumljencev − starih med 20 in 35 let − živelo in delalo na Švedskem, drugi so državo le obiskali. Trije od aretiranih so menda povezani tudi z incidentom, ki se je zgodil prejšnji mesec, ko je več pripadnikov neonacističnih skupin v Stockholmu razdeljevalo letake, s katerimi so pozivali k napadom na mlade prebežnike.

Švedska, država s približno 9,8 milijona prebivalci, je lani sprejela okoli 163.000 iskalcev azila. Da bi odvrnili nove prišleke, so tudi tam zaostrili azilno zakonodajo, prav tako so okrepili varnostne ukrepe, potem ko je konec januarja prosilec za azil zabodel uslužbenko centra, namenjenega mladoletnim prišlekom brez spremstva.