Balkan že sledi izolaciji držav EU

Premier Aleksandar Vučić je EU posvaril, da izolacija evropskih držav in zavračanje beguncev nista dobri rešitvi.

čet, 21.01.2016, 18:30

Makedonija, Srbija in Hrvaška so v odgovor na avstrijske ukrepe napovedale, da bodo dovolile vstop le migrantom, ki nameravajo zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji. Grčija bo migrante, ki prihajajo iz držav, kot so Pakistan, Alžirija in Maroko, spet poslala v Atene.

Makedonska policija je v sredo zaprla mejni prehod Idomeni pri Gevgeliji med Grčijo in Makedonijo. Tamkajšnja oblast že od sredine novembra vstop v državo dovoli le beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka. Od jutri bodo menda v državo spuščali le migrante, ki nameravajo za azil zaprositi v Avstriji ali Nemčiji. Policija navaja, da morajo migranti izvirati iz Sirije, Iraka in Afganistana ter zatrditi, da ne bodo ostali v Makedoniji. Tuje agencije so poročale, da je meja ostala zaprta za vse migrante, grška policija pa je sporočila, da bo migrante iz držav, kot so Pakistan, Alžirija in Maroko, poslala nazaj v Atene.

Brez varovanja grške meje

Srbski minister za delo in vodja vladne koordinacijske delovne skupine za migracije Aleksandar Vulin je pojasnil, da na podlagi odločitve avstrijske vlade migranti ne bodo mogli nadaljevati svoje poti, če ne bodo izrazili namere za iskanje azila na ozemlju Avstrije in Nemčije.

Premier Aleksandar Vučić je EU posvaril, da izolacija evropskih držav in zavračanje beguncev nista dobri rešitvi. Po njegovem mnenju varovanje evropskih meja ne bo delovalo, ker EU ne more zavarovati grške meje, Srbija pa bi bila pripravljena sprejeti večjo kvoto beguncev, kot Slovenija in Hrvaška skupaj.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić v odhodu je izjavil, da bo tudi Hrvaška uveljavila nova pravila za sprejem beguncev na meji, potem ko je Avstrija omejila sprejemanje migrantov, Slovenija pa napovedala podobne ukrepe. Na meji s Srbijo bodo zahtevali, naj pojasnijo, v kateri državi nameravajo zaprositi za azil. Čez mejo bodo spustili le migrante, katerih končni cilj bosta Avstrija ali Nemčija. Po oceni Ostojića novo pravilo ni skladno z mednarodno zakonodajo.

V Dobovi brez posebnosti

Dan po uradni odločitvi Avstrije za strožji mejni režim na vstopni točki prebežnikov v Slovenijo ni posebnosti, pravi tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik: »Vsi postopki na vstopu v državo v Dobovi potekajo tako, kot so prejšnje dni. Danes smo ob deseti zjutraj sprejeli en vlak, zvečer, okoli 22. ure, bomo morda drugega. Tujce po popisu še vedno vozimo tako proti Šentilju kot proti mejnim prehodom z Avstrijo na Gorenjskem. V zadnjih petih dneh smo povprečno sprejeli le okoli 1500 prebežnikov.«