Na protestu v Barceloni znova zahtevali izpustitev priprtih politikov

Osem nekdanjih katalonskih ministrov je od prejšnjega tedna v priporu v Madridu zaradi obtožb upora.

sob, 11.11.2017, 18:52
Stranka odstavljenega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa bo politika, ki sedi v preiskovalnem priporu, na predčasnih regionalnih volitvah 21. decembra znova postavila za vodilnega kandidata. Kot zaenkrat kaže, bo leva ERC sicer nastopila sama, saj odcepitvi naklonjene stranke niso oblikovale skupne liste.

Barcelona - Na ulicah Barcelone se je danes zbralo več deset tisoč protestnikov, ki zahtevajo izpustitev odstavljenih ministrov in poslancev, ki so se zaradi razglasitve neodvisnosti znašli v priporu. K protestu sta pozvali civilni združenji Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural, katerih vodji sta prav tako v preiskovalnem priporu.

Foto: Reuters

Protestni shod se je v Barceloni danes začel ob 17. uri po srednjeevropskem času. Številni udeleženci nosijo transparente z gesli v podporo priprtim politikom, ki jih označujejo za politične zapornike. Drugi vihtijo zastavo katalonskega gibanja za neodvisnost. Osrednji španski vladi so namenili poziv »Ven z okupacijsko silo!«.

Osem nekdanjih katalonskih ministrov je od prejšnjega tedna v priporu v Madridu zaradi obtožb upora in nezakonitega prisvajanja javnih sredstev. Enake obtožbe visijo še nad šestimi nekdanjimi poslanci, vključno z nekdanjo predsednico parlamenta Carme Forcadell.

Nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont se je skupaj s še štirimi nekdanjimi ministri zatekel v Bruselj. Španija je zanje izdala evropski nalog za prijetje in prihodnji teden naj bi stopili pred belgijskega sodnika.

Foto: Reuters

Špansko pravosodje je proti politikom sprožilo pregon zaradi njihove vloge v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije. Regionalni parlament je 27. oktobra razglasil neodvisnost, nakar je Madrid odstavil regionalno vlado in razpustil parlament. Za 21. december je španska vlada napovedala nove regionalne volitve.

Priljubljena županja Barcelone Ada Colau je nekaj ur pred začetkom shoda, ki naj bi se ga tudi sama udeležila, kritizirala dejanja Puigdemontove vlade. »Izzvali so napetosti in izvedli enostransko razglasitev neodvisnosti, ki je večina ne želi,« je dejala. Katalonce so po njenem ukanili za dosego lastnih interesov.

Povezane novice

Protestniki pozvali k izpustitvi odstavljenih članov vlade
8. november ob 11:02
Špansko ustavno sodišče je danes uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, ki jo je 27. oktobra sprejel katalonski parlament.
Prijavi sovražni govor