Bašar al Asad obljublja, da bo naredil svoje za uspeh premirja

Sirski predsednik je v pogovoru za nemško televizijsko postajo ARD pozdravil nemško gostoljubnost do Sircev.
Objavljeno
01. marec 2016 17.34
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar

Berlin – Begunsko politiko Nemčije marsikje napadajo. Zdaj že nekdanji  politik avstrijske ljudske stranke Marcus Franz je šel celo tako daleč, da je kanclerko Angelo Merkel obtožil vabljenja beguncev le zato, ker sama nima otrok. A osrednja evropska država dobiva tudi pohvale na račun svoje begunske politike, včasih tudi nepričakovano: v intervjuju za televizijsko postajo ARD je celo sirski predsednik Bašar al Asad pozitivno ocenil nemško gostoljubnost do ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo državo.

Pripadniku manjšinskih alavitov, ki mu očitajo obračunavanje s predstavniki večinskih sunitov in tudi borcev za demokracijo, pa bi se zdelo pametneje, pa tudi veliko ceneje, ukrepati tako, da bi lahko Sirci ostali v doma. A meni, da bi se moral v tem primeru Zahod odločiti za boj proti terorizmu in ne proti sirski državi, pa čeprav tudi sam priznava, da ta ni več »popolnoma suverena« ter da prejema vojaško pomoč iz Rusije, Irana in Libanona.

Tudi Bašar al Asad razmere v svoji državi opisuje kot »humanitarno katastrofo«, zanika pa, da poskušajo njegove sile od sveta odrezati območja, kjer delujejo uporniki – pa čeprav so na to še v ponedeljek posvarili pri OZN.

Sirski predsednik zavrača tudi očitke, da njegove sile že kršijo komaj sklenjeno prekinitev ognja, po njegovih besedah so za to odgovorni uporniki in »teroristi«. Pravi, da bo sam naredil svoje za uspeh premirja, upornikom pa celo ponuja amnestijo in vrnitev v normalno civilizirano življenje, če bodo odložili orožje.

V najboljšem primer se lahko že 7. marca začnejo mirovni pogovori, potem pa se bo videlo, kakšna bo nadaljnja politična usoda države, v intervjuju, ki ga bodo predvajali danes zvečer, ocenjuje sirski predsednik.

Zahod pa prav Asada obtožuje pokolov lastnega ljudstva, med drugim tudi s kemičnim orožjem, in zahteva njegov odhod.  Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je v ponedeljek izjavil, da Moskva nima nič proti sirski preobrazbi v federalno državo, najprej pa se morajo začeti pogovori o prihodnosti države.