Belgijska policija na lovu za terorističnimi osumljenci

V živo: O napadih v Bruslju in njihovih posledicah smo se pogovarjali s Petrom Žerjavičem in Boštjanom Videmškom.

Ma. Ja., A. M., Ti. K., Š. P.
sre, 23.03.2016, 08:18; spremenjen: 22:00

Ključne informacije o napadih v Bruslju

• Na bruseljskem letališču Zaventem sta včeraj zjutraj odjeknili dve eksploziji, tretja pa nekoliko pozneje na postaji podzemne železnice Maelbeek sredi evropske četrti. Odgovornost je prevzela Islamska država.

• V terorističnih napadih je bilo ubitih najmanj 31 ljudi, ranjenih je približno 300.

• Belgijske oblasti so po napadih dvignile stopnjo teroristične nevarnosti v državi na najvišjo raven. Razglasile so tudi tridnevno žalovanje.

• Preiskovalci so že identificirali trojico osumljencev za napade na letališču: brata Khalida in Brahima El Bakraouija, ki sta menda izvedla samomorilski napad, in Najima Laachraouija, ki ga še iščejo.

Dogajanje spremljamo v živo:

***

22.00: V torkovih terorističnih napadih v Bruslju je bilo po zadnjih podatkih lažje ali huje ranjenih 300 ljudi, je sporočilo belgijsko ministrstvo za zdravje. Približno polovica poškodovanih je še v bolnišnicah, piše STA.

19.49: Ameriški predsednik Barack Obama je po terorističnih napadih v Bruslju obljubil odločen boj proti skrajni skupini Islamska država do njenega bridkega konca.

19.42: Bruseljsko letališče Zaventem, bo za potniška letala zaprto najmanj do sobote, so danes sporočili z letališča. Omejen promet tovornih in zasebnih letal pa naj bi stekel še nocoj, poročajo tuje tiskovne agencije.

19.33: Drugi samomorilski napadalec, ki se je včeraj razstrelil na bruseljskem letališču Zaventem, je bil Najim Laachraoui, ki so ga iskali v povezavi z lanskimi terorističnimi napadi v Parizu, so danes povedali viri v belgijski policiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

18.53: Po torkovih terorističnih napadih v Bruslju se bodo jutri na izrednem zasedanju sešli ministri držav članic EU, pristojni za pravosodje in varnost, ter predstavniki evropskih institucij, je danes na družbenem omrežju Twitter sporočilo nizozemsko predsedstvo Sveta EU.

18.25: Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes sporočil, da so turške oblasti junija lani pridržale in kasneje izgnale enega od napadalcev, odgovornih za včerajšnje teroristične napade v Bruslju. Kot je dodal, belgijskim oblastem ni uspelo potrditi povezav osumljenca s terorizmom »kljub našim opozorilom«.

16.00: O torkovih terorističnih napadih v Bruslju in njihovih posledicah smo se pogovarjali z Delovim dopisnikom iz Bruslja Petrom Žerjavičem in našim novinarjem Boštjanom Videmškom.

»Za Evropo je zdaj ključnega pomena eno pravilo - najti mora ravnotežje med varnostjo in svobodo. To je generacijska naloga,« pravi Žerjavič. Videmšek se strinja, a dodaja: »Takoj ko je varnost prioriteta, se svoboda začne taliti, na to pa močno vplivajo tudi izbruhi populističnih in skrajnih desnih politik, ki so neposredna posledica slabega odziva na izzive modernega časa.« Meni, da se svet, ki bo strmel po svobodi, v bližnji prihodnosti ne bo več samoumevno obračal proti Evropi. »Morda je to tudi cilj,« dodaja.

»Največja izguba bi bila, če bi se pod vplivom teh dogodkov odrekali našemu osnovnemu sistemu, ki temelji na svobodi in ki je kljub številnim hibam - dober,« meni Žerjavič. Videmšek pa k temu dodaja, da se moramo »v resnici najbolj bati strahu samega, ki je najmočnejše orožje vseh skrajnih sil - ene ga proizvajajo, druge izrabljajo«.

14.35: Slovenski letalski prevoznik Adria Airways sporoča, da vsem potnikom, ki imajo vozovnice za potovanje v/iz Bruslja za včeraj, danes ali jutri zjutraj, omogoča potovanje danes zvečer iz Ljubljane v Amsterdam oziroma iz Amsterdama v Ljubljano. Iz Bruslja bo za ta namen organiziran prevoz do letališča Amsterdam in nasprotno.

Od jutri pa do ponovnega odprtja letališča v Bruslju bo Adria Airways lete v/iz Bruslja preusmerjala predvidoma na letališče Liege. Za potnike bo organiziran prevoz do Bruslja in nasprotno.

13.34: Belgijsko tožilstvo je potrdilo, da sta v včerajšnjih napadih v Bruslju sodelovala brata El Bakraoui. Kot so dodali, je napad na postajo podzemne železnice Maelbeek v bruseljski evropski četrti izvedel Khalid El Bakraoui. Njegovega brata Ibrahima, ki je za seboj pustil tudi oporoko, so identificirali kot enega od dveh napadalcev na letališču Zaventem. Drugega samomorilskega napadalca morajo še identificirati, medtem ko je tretji še vedno na begu. Belgijske oblasti poleg tega domnevajo, da je na begu najverjetneje še več vpletenih v napade.

13.27: Belgijsko tožilstvo je na novinarski konferenci potrdilo, da je bilo po doslej znanih podatkih v včerajšnjih terorističnih napadih v Bruslju ubitih 31 in ranjenih 270 ljudi, poroča AFP.

12.18: Belgijski mediji po navedbah Reutersa poročajo, da osumljenec, ki so ga danes aretirali v Bruslju, ni trenutno najbolj iskani osumljenec, domnevno vpleten v napade na bruseljsko letališče, Najim Laachraoui, kot so prej poročale svetovne agencije. Več informacij bo predvidoma znanih po novinarski konferenci policije in tožilstva, predvideni za 13. uro po srednjeevropskem času.

12.17: Vodstvo bruseljskega letališča Zaventem je sporočilo, da bo letališče zaprto do četrtka, poroča Reuters.

12.05: Dogajanje v Bruslju lahko spremljate tudi prek twitter profila našega dopisnika Petra Žerjaviča.

12.00: V Bruslju minuta molka za žrtve terorističnih napadov.

Žalovanje v Bruslju. Foto: François Lenoir/Reuters

10.56: Tretjega osumljenca za napad na letališču, 25-letnega Najima Laachraouija, ki so ga iskali že od ponedeljka, so po navedbah belgijskega časnika DH danes aretirali v četrti Anderlecht. Belgijske oblasti aretacije še niso potrdile.

Lachraouijevo DNK so preiskovalci našli med preiskavo enega izmed lani odkritih stanovanj, v katerem so se skrivali pariški napadalci, septembra pa je menda spremljal v petek aretiranega Salaha Abdeslama med potjo na Madžarsko.

                                 Kombinacija posnetkov tretjega osumljenca. Foto: AFP

10.34: Po torkovem terorističnem napadu ostaja bruseljsko letališče Zaventem zaprto. Leti v Bruselj so preusmerjeni na okoliška letališča v skladu z navodili kontrole zračnega prometa. Slovenski letalski prevoznik Adria Airways bo tako danes letel v Amsterdam, potniki pa lahko vozovnice tudi brezplačno zamenjajo.

Vsi potniki, ki imajo vozovnice za enega od obeh današnjih ali četrtkov let v Bruselj oziroma letov iz Bruslja v Ljubljano, lahko potujejo iz Ljubljane v Amsterdam danes ob 18.40 oziroma iz Amsterdama v Ljubljano nocoj ob 21.35, so sporočili iz Adrie Airways. Zagotovljen bo prevoz iz Bruslja do letališča Amsterdam in nasprotno, predvideno zbirno mesto v Bruslju pa je slovensko veleposlaništvo. O točnih zbirnih točkah bodo potniki obveščeni, poroča STA.

Železniški promet so večinoma že vzpostavili, vendar se morajo potniki pripraviti na okrepljen nadzor. Zaprte ostajajo le postaja Brussel-Schuman v evropski četrti, postaja na letališču in nekatere manjše bruseljske postaje.

V primestnem prometu še naprej veljajo velike omejitve. Podzemna železnica deluje omejeno, na nekaterih linijah sploh ne. Prek postaje Maelbeek, kjer je v torek odjeknila eksplozija, promet do nadaljnjega ni možen.

9.35: Pristojni organi so doslej potrdili, da je bilo v včerajšnjih napadih ubitih 31 ljudi, je po navedbah STA sporočila belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block. A kot je opozorila, se utegne ta številka še povečati.

Postopek identifikacije žrtev še poteka. Belgijske oblasti so doslej potrdile, da so med žrtvami državljani ZDA, Francije, Kolumbije, Peruja in Ekvadorja.

Območje okoli postaje podzemne železnice Maelbeek je še vedno zaprto. Foto: Philippe Huguen/AFP

9.32: Žrtev včerajšnjih terorističnih napadov se bodo v Bruslju danes spomnili z opoldansko minuto tišine, poroča AFP.

8.47: Belgijske oblasti so identificirale tudi tretjega osumljenca za napad na letališču. Gre za 25-letnega Najima Laachraouija, ki ga menda iščejo že od ponedeljka, je poročal belgijski časnik DH. Lachraouijevo DNK so preiskovalci našli med preiskavo enega izmed lani odkritih stanovanj, v katerem so se skrivali pariški napadalci, septembra pa je menda spremljal v petek aretiranega Salaha Abdeslama med potjo na Madžarsko.

8.26: Torkov napad na belgijskem letališču Zaventem, v katerem je bilo ubitih 11 ljudi, več deset, med njimi tudi slovenski diplomat, pa ranjenih, sta po poročanju belgijske javne radiotelevizije RTBF izvedla brata Khalid in Brahim El Bakraoui, tretjega osumljenca, ki so ga varnostne kamere posnele v njuni družbi na letališču tik pred napadom, pa oblasti še iščejo.

Brata El Bakraoui sta živela v Bruslju, Khalid pa je po navedbah belgijskih medijev pod lažnim imenom najel stanovanje v bruseljski četrti Forest, v katerem je policija prejšnji torek ustrelila alžirskega skrajneža, poleg zastave Islamske države, jurišne puške in detonatorjev pa so policisti našli tudi prstne odtise dva dni pozneje aretiranega domnevnega pariškega napadalca Salaha Abdeslama.

Oba brata sta imela kazensko kartoteko, vendar ju policija, kot še poroča RTBF, doslej ni povezovala s terorizmom.

8.15: Belgijska policija je izdala poziv za informacijami o dveh osumljencih, ki sta po njihovem mnenju vpletena v včerajšnji teroristični napad na bruseljskem letališču Zaventem, za katerega je odgovornost prevzela skrajna sunitska milica Islamska država.

Belgijska policija je na družabnem omrežju twitter objavila vrsto tvitov s pripisom »Terorizem: kdo pozna ta moška?« in fotografijo dveh moških, ki na letališču potiskata vozička s kovčki. Belgijsko tožilstvo meni, da sta se moška na fotografiji včeraj razstrelila na letališču, pri tem pa v smrt potegnila več kot deset ljudi.

Tretji moški, ki ga je prav tako mogoče videti na posnetku nadzornih kamer, je po mnenju preiskovalca pobegnil s prizorišča napada in ga še iščejo.

Posnetek osumljencev. Foto: Reuters

8.00: Po včerajšnjih terorističnih napadih v Bruslju, ki so zahtevali najmanj 34 življenj, več kot 250 ljudi pa je ranjenih, so v Belgiji razglasili tridnevno žalovanje. V državi še vedno velja najvišja stopnja teroristične ogroženosti.

Žalovanje v središču Bruslja. Foto: Martin Meissner/AP

***

Belgija danes žaluje za žrtvami včerajšnjih terorističnih napadov v Bruslju, v katerih je bilo ubitih najmanj 34 in ranjenih 250 ljudi, med njimi več huje. Oblasti se bojijo, da bo število smrtnih žrtev še večje. Belgijske oblasti pa nadaljujejo preiskavo napadov in iskanje vpletenih.

Bruseljsko letališče Zaventem, kjer sta včeraj zjutraj odjeknili dve eksploziji, bo vsaj še danes zaprto, morda ga bodo odprli v četrtek. Že včeraj popoldne je v Bruslju postopoma stekel mestni promet, ki je bil prekinjen od jutranjega napada na postajo podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti. Danes naj bi normalno vozili tudi hitri vlaki. Kljub napadom bodo danes v Belgiji odprte šole, otroški vrtci pa bodo predvidoma zaprti.