BiH zaprosila za članstvo v EU

Članice Unije bodo analizirale prošnjo Sarajeva in evropsko komisijo pozvale, naj poda mnenje.

Ma. Ja.
pon, 15.02.2016, 12:54
Članice Unije bodo zdaj analizirale prošnjo Sarajeva in evropsko komisijo pozvale, naj poda mnenje. Čović pozitivno mnenje pričakuje že v nekaj mesecih, kar pa je zelo ambiciozno - zadnja pridružena članica Hrvaška je nanj na primer čakala 14 mesecev, in to v precej ugodnejših splošnih okoliščinah.

Bruselj − Bosna in Hercegovina je danes uradno zaprosila za članstvo v Evropski uniji. V Bruslju potezo pozdravljajo, a opozarjajo, da je to šele začetek in da Sarajevo čaka še veliko dela.

Predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović je ob oddaji prošnje današnji dan označil za poseben in zgodovinski. BiH je namreč po njegovih besedah obrnila še eno stran v svojo evroatlantsko prihodnost, piše STA.

Čović je izpostavil dva pomembna cilja: naslednji korak je zagon akcijskega načrta za članstvo v zvezi Nato, na kar računa v juniju, v prihodnjem letu pa BiH cilja na status kandidatke za članstvo v Uniji. Ob tem je priznal, da so pred BiH leta izzivov. Med drugim mora izboljšati svoje gospodarstvo in pokazati, da je lahko kredibilna članica EU, poroča AFP.

Končno smo razumeli, da nismo mi tisti, ki postavljamo pogoje EU, temveč je obratno, je po navedbah STA dejal Čović. Pomembna je sprememba filozofije − EU ni grožnja, je priložnost, je še poudaril.

Bruselj opozarja, da Sarajevo čaka še veliko dela

Kljub opozorilom Bruslja, da Sarajevo še ne izpolnjuje vseh pogojev za oddajo prošnje za članstvo v EU, je visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini ocenila, da je poteza dobra novica tako za Unijo kot za BiH. »V času, ko Unijo od znotraj razjedajo dvomi, nam dejstvo, da v naši neposredni soseščini obstajata tako energija in pripravljenost za pridružitev in trdo delo, s katerim bi se države, njihova družba, gospodarstvo, institucije in sistemi uskladil z evropskimi standardi, občutek odgovornosti,« je dejala po navedbah tiskovne agencije Reuters.

Nizozemski zunanji minister Bert Koenders, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, pa je dejal, da v osemindvajseterici z veseljem vidijo BiH znova na poti reform, a ob tem opozoril, da je pri izvedbi reform nujno ohraniti pozitiven momentum. Koenders je po navedbah AFP še poudaril, da bo Bruselj pozorno spremljal napredek Sarajeva.

BiH je sicer že leta 2003 postala potencialna kandidatka za članstvo v EU, a so globoka notranjepolitična razhajanja, ki hromijo delovanje države, dolgo ovirala reforme, ki jih zahteva Bruselj, s tem pa tudi napredek BiH na poti v Unijo. Leta 2008, v času slovenskega predsedovanja EU, je BiH podpisala sporazum o pridruževanju in stabilizaciji, ki velja za nepovratno vstopnico za vlak v Unijo. Konec leta 2010 je EU odpravila vizumsko obveznost za državljane BiH, junija lani pa je začel veljati sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, kar je bil prvi korak naprej, ki ga je BiH na poti v EU naredila po več letih zastoja.

 

Prijavi sovražni govor