Bosanski Srbi bodo do konca branili svojo republiko

V Republiki Srbski svojih pristojnosti in pravic ne bomo žrtvovali za nič, tudi za Evropsko unijo ne, pravi Dodik.
Objavljeno
13. januar 2016 20.39
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Dan Republike Srbske je postregel s sporočilom, da ima srbska entiteta rada Srbijo, matična država pa ima rada svoje rojake v BiH. Bosanski Srbi bi se najraje združili s Srbijo, ki da ne namerava rušiti­ ozemeljske celovitosti sosednje države, varovala pa bo daytonski­ mir.

Srbska entiteta je minuli konec tedna proslavila svoj praznik v Banjaluki in drugih mestih kljub odločitvi ustavnega sodišča BiH, da Republika Srbska (RS) dneva entitete ne more praznovati 9. januarja, ker se Hrvatje in Bošnjaki nočejo ali ne morejo poistovetiti s tem dnem. Po odločitvi sodišča bi morali v RS v pol leta določiti nov datum, vendar je Banjaluka odločitev sodišča, ki je sprejelo oceno ustavnosti na zahtevo bošnjaškega­ člana predsedstva BiH Bakirja ­Izetbegovića, gladko zavrnila.

Srebrenica cena za daytonski mir

Srbi v BiH so 9. januarja 1992, ko je večina Muslimanov še verjela, da ne bo izbruhnila vojna, ustanovili svojo entiteto. Da mednarodno priznanje BiH ne bo pripeljalo do vojne, je bil prepričan tudi prvi predsednik BiH Alija Izetbegović, zaradi česar so Muslimani pričakali vojno povsem nepripravljeni. Srbi so bili v nasprotju z njimi odločeni, da si bodo vzeli, kar so se odločili, da jim pripada kot drugemu največjemu narodu v BiH. S pomočjo nekdanje JLA, ki jih je oborožila do zob, in paravojaških enot so obkolili Sarajevo, da bi odvrnili pozornost mednarodne skupnosti od svojega cilja, da z etničnim čiščenjem zaokrožijo ozemlje Republike Srbske. Daytonski mirovni sporazum so sprejeli, ker so uresničili večino zastavljenih ciljev tudi z genocidom v Srebrenici.

Vojska Ratka Mladića je mesec dni pred pokolom zajela okoli 400 modrih čelad, ki jih je zadrževala v ujetništvu kot talce, da bi tako preprečila Natovo bombardiranje srbskih položajev. ZDA so se skupaj z Veliko Britanijo in Francijo odločile, da bodo suspendirale ukaz o letalskih napadih. Scena za padec Srebrenice naj bi bila tako postav­ljena. Veliko je indicev in dokazov, da se je vedelo, kaj se pripravlja bošnjaški enklavi in da je bila Srebrenica cena za daytonski mir.

Republike Srbske ne bo nihče ukinil

Svečane akademije ob dnevu RS se je udeležil tudi srbski premier­ Aleksandar Vučić, ki je že pred obiskom v Banjaluki ponovil, da Srbija ne ogroža integritete BiH. Če bi hotela, bi to lahko naredila, vprašanje pa je, kaj bi v danih razmerah v svetu iz tega nastalo, je pojasnil Vučić. Po njegovih besedah jim to ne pade na pamet, ljubezen do RS ne pomeni sovraštva do BiH, prednostni interes Srbije pa je ohraniti stabilnost BiH, RS in celotne regije. Vučić je poudaril: »Srbija varuje ozemeljsko integriteto BiH in srbsko entiteto v BiH, s sosedi pa si je treba deliti dobro in slabo. Srbija je vedno tu, njena obveznost po daytonskem sporazumu pa je varovati in ščititi RS. Nihče ne bo mogel ukiniti Republike Srbske s političnimi dekreti, ker tudi nastala ni tako. Ustvaril jo je narod ­Republike Srbske.«

Predsednik RS Milorad Dodik je poudaril, da Republike Srbske nihče ne bo ukinil, in posvaril: »Naj niti ne poskušajo demontirati RS v sodnem postopku. V miru smo jo razglasili, branili s krvjo v vojni, v kateri smo utrpeli številne žrtve, in branili jo bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi.« Dodik je ponovil, da Banjaluka ne bo privolila v spremembe daytonskega sporazuma in ustave BiH.

Izdajalci ali borci za srbski narod

Bosanski Srbi se počutijo varnejše, ker je njihovo odločitev, da bodo razpisali referendum o delu sodišča in tožilstva BiH, podprla tudi Rusija. V tem kontekstu je Dodik nakazal, da pot v smeri EU ni edina, ki jo lahko ubere RS. Sklenil je, da v RS ostajajo privrženi ideji evropskih povezav, vendar svojih pristojnosti in pravic ne bodo žrtvovali za nič, tudi za EU ne. Kdaj bo referendum, bodo objavili v primernem trenutku, na njem naj bi večina odločila, da sodišče in tožilstvo BiH ne moreta posegati v pristojnosti RS, kar bi bilo tudi v nasprotju z ustavo in daytonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je priznal, da ga uradni Beograd na čelu z Vučićem opozarja, da ni pravi trenutek in da naj še enkrat razmisli o razpisu referenduma. Povedal je, da sta oblast in opozicija v RS dramatično razdeljeni, ko gre za politični obračun s sodiščem in tožilstvom BiH. Po njegovem je iluzorno pričakovati,­ da bi dva politična bloka v RS dosegla enotnost, ki jo bodo Srbi morali doseči na novi podlagi, z zaupanjem v eno ali drugo politično opcijo, neizogibno nadaljevanje političnega konflikta pa bo prej ali slej pokazalo, kdo je izdajalec in kdo dela v korist srbskega naroda.

Dodika še naprej podpira Vučić, čeprav so Bošnjaki v njegovem obisku Banjaluke videli provokacijo. V nasprotju z njimi se je Bruselj zavil v molk, ker gleda na srbskega premiera kot na pomembnega ­sogovornika.