Bosna v EU bi odprla vrata islamu

Teroristični skupini IS se je v zadnjih dveh letih pridružilo kar 29 parov z otroki.

čet, 11.02.2016, 06:00

Bosanski džihadisti v vrstah Islamske države so v zadnjih dveh letih v Sirijo odpeljali tudi ženske in otroke. Sanjanjo o vzpostavitvi svetovnega kalifata in se že vnaprej veselijo, da bo BiH vložila prošnjo za članstvo v EU. Če bo postala članica evropskih narodov, bodo veliko lažje širili islam.

Po navedbah televizije Federacije BiH (FTV) so džihadisti iz Bosne in Hercegovine doslej poleg žensk odpeljali v Sirijo najmanj 70 otrok. Po uradnih podatkih oblasti v BiH se je vrstam Islamske države (IS) v bojih v Siriji in Iraku od leta 2014 pridružilo okoli 150 državljanov BiH, medtem ko jih je po neuradnih podatkov več kot 200. Kot je še poročala FTV, se je teroristični skupini IS pridružilo kar 29 parov z otroki, med njimi tudi par z devetimi otroki.

V objavljenih posnetkih FTV oboroženci po poreklu iz Bosne pozivajo tudi druge muslimane iz BiH, naj se jim pridružijo v džihadu. Borec IS Mehdin Delić, ki ga je identificirala FTV, je pozival somišljenike v BiH, naj izvajajo samomorilske napade in ubijajo nevernike. Po poročanju FTV je glavni kraj za novačenje džihadistov v BiH menda vas Gornja Maoča pri Brčkem, ki je bila že večkrat v središču pozornosti tako domačih kot tujih medijev. Na FTV so sklenili s trditvijo, da je bila večina borcev iz BiH, ki so odšli v Sirijo v vrste IS, ubita v spopadih, medtem ko ni nobenih podatkov o tem, kaj se je zgodilo z njihovimi otroki.

Vzporedna islamska družba v BiH

Da v vasi Gornja Maoča novačijo borce, ki se bojujejo v Siriji in Iraku, predvidevajo tudi varnostne sile BiH. Predstavnik dvestoglave vasi je Edis Bosnić, ki je fasciniran z idejo IS o vzpostavitvi svetovnega kalifata. Bosnić je izjavil: »Normalno je, da želimo, da bi vsi muslimani živeli v eni državi, v kateri bi lahko vsi imeli iste potne liste, v njih pa bi pisalo, da verujemo v Alaha in našega preroka Mohameda.«

Policija je v vasi izpeljala že več racij, po napadu pripadnika skupnosti na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu pa je aretirala tudi Bosnića, da je krajši čas preživel za rešetkami. Bosnić po twitterju spremlja radikalne salafiste, ki novačijo borce ali vodijo teroriste v IS. Kot sam pravi: »Mi ne priznavamo in ne spoštujemo zakonov, ki so oblasti omogočali, da nas je zaprla. Zanesljivo ne v svojem srcu.« Namestnik ministra za varnost BiH Mijo Krešić je priznal, da v Federaciji BiH očitno še niso posvetili dovolj pozornosti radikalnim islamistom, ki se zavzemajo za življenje izključno po šeriatskem pravu.

Ameriški dolarji iz Saudske Arabije

Nad pobožnostjo prebivalcev Gornje Maoče so navdušeni tudi nemški salafisti, ki pozivajo k zbiranju prostovoljnih prispevkov za vas. Bosnić ne skriva navdušenja, da bo BiH vložila prošnjo za članstvo v EU, ker v njej že vidi islamsko misijo brez meja. »Če bo BiH res vstopila v EU, se nam bodo odprla številna vrata. Z odprtimi mejami bi lahko bili veliko bolj aktivni, naš čudoviti islam pa bi lahko prenesli tudi Nemcem,« je sklenil Bosnić.

Po navedbah bosanskih medijev poteka tiha islamizacija tudi v drugih delih BiH, tako tudi v srajevski prestolnici. Širjenje islamizacije omogočajo dolarji Saudske Arabije, ki ni zgradila le največje džamije, temveč tudi dva ogromna nakupovalna centra. V obeh centrih je na voljo poseben prostor za molitev, kar ni bilo običajno za Bosno, prodaja alkohola pa je strogo prepovedana.

 

Prijavi sovražni govor