Šešelj se ne namerava prostovoljno vrniti v Haag

Vodja srbskih radikalcev pravi, da ga bodo morali aretirati, če bodo hoteli ugoditi zahtevi mednarodnega sodišča.

Objavljeno
13. november 2014 12.34
WARCRIMES-SERBIA/SESELJ
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Beograd - V Srbiji tudi danes odmeva vrnitev vodje Srbske radikalne stranke in haaškega obtoženca Vojislava Šešlja v domovino. Med tiskovno konferenco na sedežu svoje stranke v Zemunu je danes znova srbska predsednika in premiera Tomislava Nikolića in Aleksandra Vučića označil za narodna izdajalca, hkrati pa zatrdil, da se prostovoljno ne bo vrnil v Haag, kjer mu sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

»Ne bom šel prostovoljno. Zakaj bi to sploh hotel narediti?,« je dejal po poročanju ameriške tiskovne agencije AP in dodal, da ga bodo morali aretirati. »Ko bodo [sodišče ICTY] srbski vladi izdali nalog, se bosta morala Tomislav Nikolić in Aleksandar Vučić odločiti, kako bosta ukrepala. Bežal ne bom. To bi bil zgodovinski in pravni paradoks, da bi me izročila Aleksander Vučić in Tomislav Nikolić, najbližja sodelavca v mojih vojnih zločinih in sostorilca v zločinih proti človečnosti. Mislite, da bi hotel izpustiti takšno priložnost.« Tako Nikolić kot Vučić sta bila nekdaj Šešljeva tesna zaveznika, leta 2012 pa sta ustanovila danes vladajočo Srbsko napredno stranko.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Šešlja začasno izpustilo na prostost zaradi poslabšanja njegovega zdravstvenega stanja, a se bo moral na zahtevo sodišča vrniti v Haag.

Srbski zdravniki so sporočili, da ima 60-letni haaški obtoženec raka na debelem črevesju, ki se je razširil na jetra, vendar mu kljub zdravstvenim težavam političnih ambicij ne manjka. Ob vrnitvi v Srbijo je povedal, da bo njegova začasna izpustitev trajala tako dolgo, dokler ne bo vrgel z oblasti Nikolića in Vučića. Napovedal je tudi oster boj proti vsakršnim poskusom pridružitve Srbije k Natu in Evropski uniji, po njegovih besedah prihodnost države leži v tesnejših stikih z Rusijo.

Glavni haaški tožilec sodbe ne pričakuje pred koncem leta 2015

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je glavni haaški tožilec Serge Brammertz sinoči opozoril, da ICTY sodbe Šešlju verjetno ne bo izreklo pred koncem leta 2015. Kot je pojasnil, je bila sodba načrtovana za oktober 2013, a so jo zaradi menjave danskega sodnika Frederika Harhoffa preložili.

Glede odločitve haaškega sodišča, da Šešlja zaradi slabega zdravja začasno izpusti na prostost in mu pri tem ne postavlja posebnih pogojev, je Brammertz priznal, da ta »ni običajna«, a tudi ni prva, piše STA. Je pa tožilec zavrnil izjave podpredsednika srbske vlade Rasima Ljajića, da so Šešlja izpustili, da bi sodbo pričakal na prostosti v Srbiji. »Ne vem, kaj je Ljajić mislil s tem komentarjem /.../. Jasno je, da bodo Šešlja, ko bo enkrat sprejeta odločitev, poklicali v Haag,« je dejal.

Šešelj je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. V sredo se je vrnil v Srbijo, kjer ga je pričakala množica navdušenih privržencev.