Braniti obljube, ki so nastale na pepelu žrtev holokavsta

Tako v Sloveniji kot v tujini se ob današnjem dnevu spomina na holokavst vrstijo opozorila, da se antisemitizem krepi.

Mo. B., STA
sre, 27.01.2016, 17:37

Na enainsedemdeseto obletnico osvoboditev zloglasnega koncentracijskega taborišča Auschwitz se je svet spomnil na enajst milijonov ljudi, usmrčenih zaradi sprevrženih idej nacizma.

»Nikoli več! To je bila slovesna obljuba naših očetov, ko so na ruševinah druge svetovne vojne in pepelu žrtev holokavsta obnovili to celino. Od teh temačnih dni je Evropa naredila dolgo pot: v svojih dokumentih smo sprejeli evropske vrednote, demokracijo in temeljne pravice. Te vrednote niso danost, vsak dan jih moramo braniti – še posebej v težkih časih,« je danes dejal predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker.

V nacističnih in fašističnih taboriščih je bilo zaprtih tudi 63.000 slovenskih internirancev, 12.000 se jih ni nikoli vrnilo domov. Samo v Auschwitzu je ugasnilo 1331 slovenskih življenj. »Zgolj mi smo tisti, ki lahko preprečimo, da spominjanje ne izzveni v prazno. Štejejo naše obljube. Ne le v besedah, marveč zlasti v dejanjih,« je včeraj dejal predsednik DZ Milan Brglez.

Tudi on se je pridružil opozorilom, da antisemitizem še zdaleč ni pozabljen, še več, zadnje čase ga je zaznati vse več. »Razkroj družbenih vrednot vedno povzroči reakcijo, in ta reakcija je v Evropi danes vezana na neonacizem,« je še povedal.

Dnevu spomina na žrtve holokavsta se bodo danes poklonili še z razstavo v Sinagogi Maribor z naslovom Tvegali so življenje: Poljaki, ki so reševali Jude v času holokavsta in pa razstavo o romskih žrtvah z naslovom Porrajmos, ki so jo odprli v Murski Soboti.

Prijavi sovražni govor